Annons
Nyheter

Nytt förslag vill stoppa PFAS helt inom EU

Kemikalieinspektionen har lämnat ett förslag till EU om att stoppa PFAS inom unionen.
De begränsningar som har gjorts hittills räcker inte, enligt myndigheten.
Miljö • Publicerad 14 januari 2023
Skidvalla är en av alla produkter som innehåller PFAS. Arkivbild.
Skidvalla är en av alla produkter som innehåller PFAS. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

"PFAS är vår tids värstingkemikalier", säger Per Ängqvist, generaldirektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Förslaget har tagits fram tillsammans med myndigheter i fyra andra länder och går förenklat ut på att hindra PFAS från att komma ut på marknaden över huvud taget.

Annons

Flera ämnen som ingår i gruppen PFAS är redan förbjudna. Ett exempel är PFOS, som är en av de farligaste typerna, vilket Kemikalieinspektionen drev fram ett förbud emot i början av 2000-talet.

Vid årsskiftet infördes nya EU-gränser för hur mycket PFAS som får finnas i dricksvatten och livsmedel. Det räcker inte, enligt myndigheterna.

"Alla människor har det i sina kroppar och vi måste stoppa användningen nu för att förhindra fler problem i framtiden", säger Per Ängqvist.

PFAS är syntetiskt framställda kemikalier och förekommer alltså inte naturligt. Det finns 10 000 identifierade ämnen i allt möjligt människotillverkat, allt från skidvalla till smink och brandskum.

Sverige var bland de första länderna i världen att uppmärksamma problemen med kemikalierna.

Fakta: PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär tusentals olika PFAS-ämnen.

PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar, samt från inomhusluft eftersom ämnena sprids från prylar och material i våra hem.

Genom användning av produkter eller varor som behandlats med PFAS kan ämnet även tas upp via huden.

Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

PFAS kan också överföras till foster via moderkakan och till spädbarn via modersmjölk.

Källor: Kemikalieinspektionen och Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons