Annons
Nyheter

Nytt fiasko i EU-jakt på gastak

Trots hårt tryck och långa förhandlingar kan EU-länderna fortsatt inte enas om ett pristak på gas.
Nästa försök görs på måndag.
EU • Publicerad 13 december 2022
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och hennes kollegor från övriga EU har redan hunnit avverka ett antal extramöten under hösten.

Tisdagen innehöll ytterligare ett, då länderna återigen försökte komma till avslut när det gäller ett pristak på naturgas. Men dit kom man aldrig, trots diskussioner och kompromissförsök under hela dagen.

Annons

– Om den bästa möjliga lösningen inte kan nås omedelbart så måste i alla fall den näst bästa eller tredje bästa lösningen antas, manade mötesledaren, ordförandelandet Tjeckiens industriminister Jozef Síkela på förhand.

– Medborgare och företag i Europa förväntar sig att vi ska komma fram med en tydlig lösning, sade Síkela.

Kamp om taknivå

Oenighet har länge rått mellan dem som vill ha ett lågt pristak för att det verkligen ska kunna användas – och dem som önskar sätta ribban högt för att undvika att leverantörerna vänder sig till andra marknader i stället.

Ebba Busch konstaterar ändå att länderna i alla fall gör sitt bästa för att nå fram.

– Jag måste säga att det var en anmärkningsvärt god stämning när vi påbörjade förhandlingarna i dag och en hög grad av konstruktivitet, sade hon under en paus på mötet.

Strax efter klockan 19 gav till sist ministrarna upp, för den här gången. Möjligen kan EU-ländernas stats- och regeringschefer göra framsteg när de träffas på toppmöte i Bryssel på torsdag. Annars väntar årets sista ordinarie energiministermöte redan på måndag i nästa vecka.

– Det kommer att bara vara en öppen fråga kvar till på måndag och det är vilken prisnivå som ska sätta i gång prismekanismen (pristaket), sade Síkela på presskonferensen efteråt.

Försiktigt Sverige

Sverige ligger relativt lågt i diskussionen om det eventuella pristakets höjd, både på grund av låg svensk gasanvändning men också eftersom Sverige tar över från Tjeckien som ministerrådets ordförandeland från och med nyår.

– Det viktiga har varit övergripande faktorer om att värna stabiliteten i systemet och se till att vi inte driver på en ökad användning i onödan, men i övrigt är vi beredda att stötta olika kompromisser som kan ha en positiv och dämpande effekt på priserna, sade Busch i Bryssel.

Fakta: Pristaket på gas

EU-kommissionen föreslog i november införandet av ett sorts pristak på naturgas, fast i form av en "marknadskorrigeringsmekanism".

Mekanismen skulle enligt ursprungsförslaget träda i kraft automatiskt när priset på den nederländska gasbörsen TTF överstiger 275 euro per megawattimme under två veckors tid och priserna är minst 58 euro högre än referenspriset på flytande naturgas under minst tio handelsdagar i följd.

Flera EU-länder har dock protesterat och ansett att de föreslagna villkoren är alldeles för höga. Nya kompromisser har pressat ner nivåerna, men fortfarande utan att kunna stödjas av alla.

Om den nya mekanismen godkänns ska den träda i kraft redan från den 1 januari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons