Annons
Nyheter

Nytt åldersrekord för fågel ringmärkt i Sverige

En sillgrissla som ringmärktes 1974 har hittats på Gotska Sandön, norr om Gotland. Den slår ett nytt rekord för en fågel ringmärkt i Sverige.
Djur • Publicerad 4 juli 2023
Sillgrisslan som hittades på Gotska Sandön slår nytt rekord.
Sillgrisslan som hittades på Gotska Sandön slår nytt rekord.Foto: Thord Fransson/Naturhistoriska riksmuseet/Handout/TT
Sillgrisslor uppnår regelbundet imponerande höga åldrar, enligt Thord Fransson, ansvarig för svensk ringmärkning vid Naturhistoriska riksmuseet. Arkivbild.
Sillgrisslor uppnår regelbundet imponerande höga åldrar, enligt Thord Fransson, ansvarig för svensk ringmärkning vid Naturhistoriska riksmuseet. Arkivbild.Foto: Roland Johansson/TT

Fågeln hittades död i förra veckan. Den ringmärktes den 16 juli 1974.

Nästan 49 år gammal, sillgrisslan innehar därmed rekordet som den äldsta fågel ringmärkt i Sverige som hittades i landet.

Annons

Den döda fågeln skickades till Naturhistoriska riksmuseet som konstaterade att sillgrisslan hade dött högst 14 dagar innan den hittades.

Sillgrisslor har uppenbarligen en förmåga att bli gamla. Enligt museet var det tidigare åldersrekordet 48 år och 7 månader och innehades också av en sillgrissla.

"Detta är den femte sillgrisslan märkt i Sverige som blivit äldre än 45 år, vilket visar att arten regelbundet uppnår imponerande höga åldrar", skriver Thord Fransson, ansvarig för svensk ringmärkning vid Naturhistoriska riksmuseet, i ett pressmeddelande.

I Europa är det två mindre liror, en havsfågel, som innehar åldersrekordet för ringmärkta fåglar. De blev 52 respektive 51 år gamla.

Världsrekordet innehas däremot av laysanalbatross "Wisdom", som skådades senast på Midway-öarna i Stilla havet december 2002 och var då minst 71 år gammal.

Den nyligen hittade sillgrisslan kommer förmodligen att skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att testas om den drabbats av fågelinfluensa.

Fakta: Fågelmärkning

Den moderna ringmärkningen anses ha startat 1899 i Danmark. I Sverige startade den 1911 av Göteborgs naturhistoriska museum och följdes 1913 av Naturhistoriska riksmuseet.

Förra året märktes cirka 260 000 fåglar i Sverige och totalt har det märkts drygt 16 miljoner i landet.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons