Annons
Nyheter

Nystart för Macron – och efterträdaren?

När den franska vänstern samlat sig inför kommande parlamentsval kontrar Emmanuel Macron med en högerlutande mittenallians.
Nu inleder presidenten sin andra mandatperiod – kanske med efterträdaren vid sin sida?
Frankrike • Publicerad 6 maj 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron i förgrunden vid en ceremoni 2020 då Édouard Philippe (bakom) fortfarande var premiärminister. Nu gör Philippe och hans parti gemensam sak med Macron inför kommande parlamentsval. Arkivfoto.
Frankrikes president Emmanuel Macron i förgrunden vid en ceremoni 2020 då Édouard Philippe (bakom) fortfarande var premiärminister. Nu gör Philippe och hans parti gemensam sak med Macron inför kommande parlamentsval. Arkivfoto.Foto: Charles Platiau/AP/TT
Franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon hoppas bli premiärminister efter parlamentsvalet i juni. Arkivfoto.
Franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon hoppas bli premiärminister efter parlamentsvalet i juni. Arkivfoto.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Renässans var slagordet när Macrons anhängare kampanjade inför EU-valet 2019. Det namnet får nu bli det officiella för presidentens stödparti Republiken på väg (LREM), när Macron tar sikte på parlamentsvalet den 12-19 juni.

Med sin franska stavning Renaissance gör partiet dessutom gemensam sak med liberala Mo Dem och nya högermittenpartiet Horizons (jo, med s på slutet för att markera plural) i en valallians. Tanken är att med gemensamma kandidater skaffa sig en stabil majoritet bakom presidentens politik.

Annons

Alliansen kommer att kandidera under namnet Tillsammans (Ensemble på franska) och med parlamentets nuvarande talman Richard Ferrand som ledare.

Mest betydande är ändå deltagandet från Horizons. Partiet grundades så sent som i höstas av populäre förre premiärministern Édouard Philippe. Att han nu ställer sig vid Macrons sida igen, knappt två år efter att ha blivit utbytt, förstärker bilden av Philippe som en högst tänkbar kandidat i nästa presidentval, år 2027.

Kamp mot vänstern

Macron-alliansen kliver fram samtidigt som Frankrikes vänsterpartier på liknande sätt gått ihop inför parlamentsvalet. Under ledning av vänsterpartiet Okuvade Frankrike (FI) drömmer socialdemokratiska PS, miljöpartiet EELV och kommunistpartiet PCF om en valseger.

FI-ledaren Jean-Luc Mélenchon, som blev trea i presidentvalets första omgång med drygt 20 procent av rösterna, har gått ut offensivt med målet att bli premiärminister.

Skeptikerna är dock många. Vänstern har i förhandlingarna bland annat drivit igenom formuleringar om att alliansen inte ska lyda vissa EU-regler – något som fått tunga namn inom traditionellt EU-vänliga PS och EELV att oroat skruva på sig.

Ceremoni i Paris

Inte minst inom PS är splittringen stor.

– Jag tror att det är ett kolossalt misstag av PS att kasta sig i armarna på FI för att rädda ett 20-tal mandat, kommenterar opinionsexperten Brice Teinturier i belgiska tidningen Le Soir.

Vänsteralliansen ska kampanja under förkortningen Nupes (Nya ekologiska och sociala folkunionen) och är tänkt att lansera sig offentligt på lördagen.

Typiskt nog sker det samtidigt som president Macron officiellt installeras i Paris för sin andra mandatperiod, med hedersgäster, militärparad och tal.

Fakta: Parlamentsvalet i Frankrike

Frankrike håller parlamentsval den 12 juni då samtliga 577 ledamöter i parlamentets underhus, nationalförsamlingen, väljs i enmansvalkretsar över hela landet.

För att bli vald direkt krävs 50 procent av rösterna. Annars hålls en andra omgång den 19 juni mellan de två främsta kandidaterna samt eventuella andra kandidater som fått stöd av minst 12,5 procent av de registrerade väljarna i valkretsen.

Traditionellt brukar sittande president få stöd av en majoritet i parlamentet och därmed kunna välja en premiärminister som kan driva hans eller hennes politiska linje. Såväl François Mitterrand som Jacques Chirac tvingades dock stundtals under sina presidentperioder leva med premiärministrar och parlamentsmajoriteter från andra politiska läger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons