Annons
Nyheter

Nyans erbjuder partiledarjobb till El-Haj

Partiet Nyans vill värva Jamal El-Haj. Den nuvarande partiledaren Mikail Yüksel kan till och med tänka att ge upp sin post.
– Jag skulle erbjuda mig att avgå som partiledare och nominera honom i stället, säger Yüksel.
Politik (TT) • Publicerad 12 februari 2024
Jamal El-Haj har sedan tidigare tackat nej till att ansluta sig till partiet Nyans. Arkivbild.
Jamal El-Haj har sedan tidigare tackat nej till att ansluta sig till partiet Nyans. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Partiet Nyans har försökt kontakta Jamal El-Haj men har inte fått något svar ännu, berättar partiledaren Mikail Yüksel som säger sig vilja göra allt för att få med sig den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten.

– Han brinner för samma frågor som oss och har erfarenhet av arbete i riksdagen. Jag tror att vi skulle kunna lyfta Palestinafrågan till en helt annan nivå med honom i riksdagen, säger Mikail Yüksel.

Fått nobben tidigare

Annons

Partiföreträdare för Nyans har sagt att kampen mot islamofobi och rasism är huvudfrågor, förstatligande av skolan en annan. Övergripande vill Nyans även satsa på skolan samt förbjuda koranbränningar och karikatyrer av profeten Muhammed.

Men detta är inte första gången partiet uppvaktar Jamal El-Haj.

I januari uttalade sig Jamal El-Haj efter att Nyans då också kontaktat honom och svaret var ett bestämt "nej tack".

"Jag är en seriös riksdagsledamot och stolt medlem i Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Jag har varken förtroende för Nyans eller för Mikail Yüksel sade El-Haj då i en skriftlig kommentar till Expressen.

"En talepunkt från S"

Men Mikal Yüksel ser inte uttalandet som något problem.

– Jag tror inte att han tycker så egentligen. Jag tror det var en talepunkt från Socialdemokraterna som han tvingades återge.

Att uppmana El-Haj att lämna riksdagen var enligt Mikail Yüksel ett hyckleri av Socialdemokraterna.

– Jag tycker de har agerat fegt och svikit honom.

Fakta

Partiet Nyans

Partiet Nyans bildades 2019 och hade i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen.

Partiet fick två mandat i Botkyrka och ett i Landskrona.

Partiet leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

En granskning från HD och Sydsvenskan år 2022 visade att fem av Nyans då 25 kandidater som var folkbokförda i Skåne upprepade gånger hade spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Efter detta uteslöts tre kandidater ur partiet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons