Annons
Nyheter

Nya Zeeland lättar på restriktionerna

Nya Zeeland kommer om en vecka, den 21 september, att lyfta de allra flesta coronarestriktionerna i landet, säger premiärminister Jacinda Ardern.
Undantaget gäller landets största stad Auckland, där en ny smittspridning tagit fart i början av augusti.
Nya Zeeland • Publicerad 14 september 2020
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, här på en presskonferens förra veckan.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, här på en presskonferens förra veckan.Foto: Andrew Warner/AP/TT

Alla ska kunna återvända still skolor och arbetsplatser, fritt resande i landet och inga begränsningar för folksamlingar. Det ska gälla i Nya Zeeland från nästa måndag.

Ett slutgiltigt beslut om lättnaderna tas samma dag, den 21 september, men enigt Jacinda Ardern är det en ren formalitet – så länge landets invånare fortsätter att lyda de regler som finns. För Auckland kan ett nytt beslut komma nästa vecka, och stadens restriktioner kan lättas till nivå 2, där övriga landet i dag är.

Annons

Den nivån innebär bland annat att högst 100 personer får samlas och att alla måste bära ansiktsmask när de vistas utomhus eller med andra människor. I dag får högst tio personer samlas i Auckland.

Ardern meddelade även att kollektivtrafik och inrikesflyg från och med nu slipper reglerna om fysiskt avstånd. Däremot kvarstår kravet på ansiktsskydd.

– Jag vet att den här förändringen kommer att göra stor skillnad för (flygbolaget) Air New Zealand och i de områden av landet som vill se ett större antal besökare, säger hon på en presskonferens under en valturné på Sydön.

Nya Zeeland går till val den 17 oktober och Ardern gav även ett för den rugbybesatta befolkningen viktigt löfte: Att regeringen ska hitta en lösning så att den årliga och mycket prestigefulla landskampen mot Australien kan spelas.

Under måndagen registrerades ett nytt fall av coronasmitta i Nya Zeeland. Sammanlagt har drygt 1 400 personer smittats och 24 personer har avlidit.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons