Annons
Nyheter

Nya virusvarianten – smittsam men snäll

En variant av omikron, kallad Kraken, sprids snabbt i flera länder. Hur smittsam är den och finns det anledning att vara orolig? Virusexperten reder ut läget.
Coronaviruset • Publicerad 10 januari 2023
Omikron sett genom ett elektronmikroskop. Arkivbild.
Omikron sett genom ett elektronmikroskop. Arkivbild.Foto: Nih Niad/AP/TT
Virusforskaren Ali Mirazimi tycker inte att vi ska oroa oss för den nya varianten av coronaviruset som kallas Kraken.
Virusforskaren Ali Mirazimi tycker inte att vi ska oroa oss för den nya varianten av coronaviruset som kallas Kraken.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under hösten upptäcktes en ny genetisk variant av omikron, XBB.1.5, av vissa kallad Kraken. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har XBB.1.5 en förmåga att sprida sig snabbare än andra undergrupper av omikron. I USA gick den från att i början av december utgöra 4 procent av de testade faller till 40 procent. Även den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppger att den har en högre smittsamhet än tidigare varianter.

XBB.1.5 finns även i Sverige, men enligt Folkhälsomyndigheten utgjorde den bara 8,6 procent av de undersökta coronaprover de två sista veckorna 2022.

Annons

Ali Mirazimi, adjungerad professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet i Solna, säger att vi än så länge vet "väldigt lite" om den nya varianten.

– Det är en ny variant och vi har inte hunnit studera den så länge. Det vi vet är att den spridit sig snabbt ibland annat USA. Den har även funnits i Europa under en tid men här har vi inte sett samma spridning, vi får avvakta och se vad som händer, säger Mirazimi.

Kombination av två

Det man vet är att XBB.1.5 är en undergrupp till XBB som i sin tur är en kombination av två virus inom BA2, en av de dominerande grupperna i Sverige just nu. Troligen uppstod varianten när en individ infekterades av två olika BA2 samtidigt. Sedan har denna muterat och gett upphov till XBB1.5.

TT: Ger XBB1.5 upphov till svårare sjukdom?

– Det finns ingenting som tyder på att den gör det. Trots att den sprids snabbt i USA så har inte sjukhusinläggningar eller dödsfallen ökat. Vi måste följa utvecklingen men det finns ingen anledning att vara orolig.

– Det kommer att uppstå ny varianter av coronaviruset konstant och den som är mest smittsam men minst farlig kommer att vinna. Det är den mest optimala situationen för ett virus, då kan det sprida sig effektivt, säger Ali Mirazimi.

Kommer dyka upp många fler

TT: Varför är den nya varianten så smittsam?

– Det kan bero på flera saker. Man tror att den passerar det skydd vi har med vaccinationer och genomgångna infektioner. Det kan också bero på att det binder bättre till våra celler vilket gör att det krävs en mindre mängd virus för att vi ska infekteras. Men vi vet inte säkert än, det krävs mer analyser och mer data innan vi har ett säkert svar.

– Men å andra sidan har vi det viktiga skyddet mot svår sjukdom och död.

TT: Hur många nya varianter av coronaviruset kommer vi att se?

Annons

– Under de tre åren vi haft viruset har det ständigt komma nya varianter. Gemene man behöver egentligen inte bry sig om dessa, vi får helt enkelt vänja oss vid det. Sen behöver myndigheter och forskare har koll på om det dyker upp varianter som verkar vara mer smittsamma och farliga.

Fakta: Virusvarianter

WHO kom med besked om att varianterna av coronaviruset skulle namnges efter det grekiska alfabetet - som alpha, beta, gamma och omikron.

Omikron upptäcktes under hösten 2021 och blev snabbt den dominerande varianten. I Sverige cirkulerar nu många olika genetiska grupper inom omikron-varianten. I huvudsak är det undergrupper inom BA.2 och BA.5.

XBB.1.5, även kallad kraken, är en undergrupp till XBB som i sin tur är en kombination av två virusvarianter inom BA2. Troligen uppstod XBB när en individ infekterades av två olika BA2 samtidigt. Sedan har denna muterat och gett upphov till XBB1.5.

Kraken, som är ett ett havsmonster i svensk, norsk och isländsk fiskar- och sjömanstradition, är inget officiellt namn på virusvarianten XBB1.5.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons