Annons
Nyheter

Nya terrordåd i Nigeria

Boko Haram har utfört två nya terrorattacker i Nigeria.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2014
Bild från en explosion på en bussterminal i Jos i går.
Bild från en explosion på en bussterminal i Jos i går.Foto: 

Minst 30 personer har dödats nära Chibok i nordöst, uppger vittnen för AFP.

Gärningsmän från Boko Haram spenderade timmar med att döda och plundra byn Algarno i närheten av Chibok i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, enligt BBC.

Annons

Enligt vittnen anlände gärningsmännen nära midnatt och stannade i flera timmar innan de gav sig av i stulna fordon.

Attacken följer direkt de två bomberattackerna som drabbade staden Jos i går, då minst 118 personer dödades.

Den 14 april kidnappade terrorgruppen Boko Haram över 200 flickor från en skola i Chibok i samma område som nattens attentat. Kidnappningen upprör omvärlden och flera länder deltar i sökandet efter skolflickorna. USA utför bemannade spaningsflygningar över området, insatser som genomförs med tillstånd av Nigerias regering.

Enligt BBC:s korrespondent så är människor i nordöstra Nigeria extremt sårbara för attacker, eftersom militären undviker flera områden och rebellerna kan röra sig fritt.

– De dödade 20 av oss, säger Haruna Bitrus som bor i byn Alagarno till nyhetsbyrån AFP. Haruna får stöd för sitt vittnesmål av flera bybor.

Andra bybor berättar hur bostäderna brändes ned av gruppen som anföll. De beväpnade gärningsmännen raserade hem och öppnade eld mot civila som flydde.

Enligt vittnesuppgifter till AFP så anfölls två byar. Den första, Shawa, redan på måndagseftermiddagen och där dödades 10 personer. Den andra attacken var mot byn Algarno, där 20 personer sköts under natten till onsdagen.

Boko Haram

Den islamistiska sekten Boko Haram bildades 2002 med mål att införa en islamisk stat i Nigeria.

Boko Haram betyder ungefär "västlig bildning är synd" på det lokala språket haussa.

Rörelsen har genomfört attacker mot kyrkor och statliga institutioner sedan den började med våldsamma angrepp 2009.

1 500 människor tros ha dött till följd av konflikten mellan Boko Haram och den nigerianska staten.

USA hävdar att Boko Haram samarbetar med al-Qaida på Arabiska halvön medan de nigerianska myndigheterna framhåller rörelsens kopplingar till al-Qaida i islamiska Maghreb.

Källor: Amnesty och BBC

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons