Annons
Nyheter

Stora snushärvan till rättegång – efter nio år

Snusanklagelserna mot EU:s tidigare hälsokommissionär John Dalli har nio år på nacken. Men sedan fallets gamle utredare blivit nationell polischef väntas nu rättegång mot Dalli, .
EU • Publicerad 8 september 2021
EU:s förre hälsokommissionär John Dalli. Arkivbild.
EU:s förre hälsokommissionär John Dalli. Arkivbild.Foto: Yves Logghe/AP/TT

Maltesen Dalli anklagas för att via en maltesisk affärsman erbjudit Swedish Match lättare snusregler i EU, mot en ersättning på 60 miljoner euro.

Enligt EU:s antikorruptionsutredning fanns starka indicier för att Dalli kände till affärsmannens agerande, vilket fick Dalli att avgå som kommissionär under dramatiska former 2012 – även om han själv förnekade kännedom om händelsen.

Annons

Dalli vågade inte återvända till hemlandet förrän en ny polischef, Peter Paul Zammit, tillträtt och meddelat att misstankarna inte räckte för åtal.

Sedan dess har flera polischefer kommit och gått. Den senaste, Angelo Gafa, tillträdde förra året – och är samme man som ledde den ursprungliga utredningen 2012. Han är därför ute efter den forne EU-höjdaren, hävdar Galli själv.

– Detta är ytterligare en bluff, säger John Dalli till Times of Malta.

Den nya rättsprocessen inleds nästa vecka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons