Annons
Nyheter

Nya skyltar kan missa trängselskatt

De nya registreringsskyltar som infördes vid årsskiftet kan göra att bilägare slipper betala trängselskatt.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

– Jag har passerat ett flertal betalstationer under betaltid de senaste två veckorna och inte en enda passage har registrerats, säger en bilägare i Sävedalen utanför Göteborg till gp.se.

Av rädsla att få sina skyltar stulna väljer han att vara anonym. De nya skyltarna har mindre mellanrum mellan bokstäver och siffror eftersom det inte längre krävs plats för skattemärke och ett lite annorlunda typsnitt.

Annons

På Transportstyrelsen förvånas man men är inte särskilt oroliga.

– Det är inte omöjligt att vi missar enstaka fordon med de nya skyltarna, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen till gp.se.

– Även om vi testat skyltarna ordentligt finns det stora likheter med vissa utländska skyltar som kan medföra att läsenheterna som är kopplade till kamerorna gallrar bort dem och därmed inte registrerar dem för trängselskatt. Men vi justerar avläsningsutrustningen nästan fortlöpande för att undvika missar, säger Andersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons