Annons
Nyheter

Hårda restriktioner införs i Nederländerna

Covidsmittan fortsätter skena i stora delar av Europa.
I Nederländerna införs nya restriktioner i helgen. Österrike tror att en lockdown för ovaccinerade är nödvändig och tyskar ombeds hålla avstånd.
Europa • Publicerad 12 november 2021
Covidtest i Hannover i Tyskland, där smittosiffrorna är högre än någonsin hittills under pandemin.
Covidtest i Hannover i Tyskland, där smittosiffrorna är högre än någonsin hittills under pandemin.Foto: Julian Stratenschulte/AP/TT

Nederländernas premiärminister Mark Rutte meddelade på fredagskvällen restriktioner för bland annat sportevenemang, butiker och publika tillställningar.

– Ett hårt slag (har drabbat oss) de senaste veckorna. Viruset är överallt, i hela landet . . . och i alla åldrar, sade han på en presskonferens.

Annons

Barer, restauranger och livsmedelsaffärer måste stänga klockan 20, medan butiker som inte säljer livsmedel ska vara stängda klockan 18. Sportevenemang genomförs utan publik. Invånare uppmanas också att fortsätta arbeta hemifrån.

Under gårdagen rapporterade Nederländerna rekordhöga 16 300 nya smittofall.

Ovaccinerad? Stanna hemma

De närmaste dagarna väntas Österrike införa nya restriktioner för landets ovaccinerade.

Redan på måndag uppmanas ovaccinerade i förbundsländerna Salzburg och Oberösterreich, där smittspridningen är som högst och vaccinviljan är som lägst, att stanna i hemmet. Besluten kan komma att gälla hela landet, säger den österrikiske förbundskanslern Alexander Schallenberg.

Österrikarnas vilja att vaccinera sig uppges ha ökat sedan det tidigare i veckan infördes krav på vaccination eller bevis på genomgången infektion för att till exempel gå till frisören eller på restaurang.

Från och med på söndag klassar Tyskland grannlandet Österrike som ett högriskområde.

Det tyska smittskyddsinstitutet RKI noterade på torsdagen över 50 000 nya smittofall – det högsta dygnsantalet hittills under pandemin.

Ställa in

RKI ber allmänheten ställa in större evenemang och undvika onödig kontakt med andra människor, skriver AP.

– Vi måste göra allt för att stoppa smittspridningen, sade hälsominister Jens Spahn under fredagen.

I nästa vecka ska företrädare för Tysklands regering och förbundsländerna att diskutera det allvarliga läget och vilka möjliga åtgärder som kan vidtas för att bromsa smittspridningen, enligt vicekansler Olaf Scholz (SPD).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons