Annons
Nyheter

Två nya brottstyper för att utnyttja arbetare

Två nya brottstyper och svartlistning av dem som utnyttjar utländska arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås tuffare tag.
Ekonomi • Publicerad 2 november 2021
Brottsligt att utnyttja arbetskraftsinvandrare, enligt utredningens förslag. Arkivbild.
Brottsligt att utnyttja arbetskraftsinvandrare, enligt utredningens förslag. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
Utredaren kammarrättslagman Anita Linder Arkivbild.
Utredaren kammarrättslagman Anita Linder Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utredningen om metoder för att stoppa arbetsgivare från att utnyttja arbetskraftsinvandrare kommer med flera skarpa förslag. Utredaren Anita Linder berättar att utredningen kartlagt fenomenet, och att de förvånades av vad de funnit. Arbetsgivare utnyttjar hänsynslöst arbetare, som får betala för att få jobb i Sverige och som får jobba och bo under usla villkor.

Utredningen har funnit att ett vanligt förfarande är att allt på pappret ser bra ut, med minimilöner och andra regler som följs. Men i praktiken ser det annorlunda ut. Folk utnyttjas, och det har varit svårt både att upptäcka och lagföra detta. Under 2019 upptäcktes 40 fall, två av dessa ledde till åtal, men bara ett fall ledde till en fällande dom.

Annons

Särskilt utsatta är branscher som inte kräver så mycket utbildning, berättar hon, som bygg-, städ-, hotell- och restaurangbranschen, berättar hon. För exempelvis ingenjörer eller it-personal har de inte funnit några som utnyttjats.

Svart påse under bordet

Ofta tvingas arbetstagaren betala tillbaka pengar till arbetsgivaren under bordet för att få sin anställning.

– Det betalas vanligen kontant och försvinner in i en svart påse, säger Anita Linder.

Utredningen har inte kunnat klarlägga hur vanligt fenomenet är, men metoderna är väl kända.

– Det jag är förvånad över är att det är så enhetligt. Jag trodde att det skulle vara mer spretigt, säger Anita Linder.

Nu överlämnar hon sin utredning till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), och föreslår flera åtgärder. Två nya brottstyper föreslås, dels exploatering av utländsk medborgare i arbete under "uppenbart orimliga villkor", dels förbud mot handel med arbetskraftstillstånd. Två års fängelse, eller vid grovt brott fyra års fängelse ska kunna utdömas, föreslår utredaren.

Arbetsgivare ska också kunna svartlistas, så att arbetstillstånd ska vägras om arbetsgivaren på något vis har misskött sig tidigare.

Utredningen beskriver hur arbetstagare ofta bor på madrasser på arbetsstället, och får betala för det. Nu ska det bli stopp för det. Arbetsgivaren måste se till att arbetsinvandraren har en dräglig bostad, om det är arbetsgivaren som står för densamma.

– Jag ska inte föregripa remissomgången, men jag tycker att alla de här förslagen är intressanta, säger Morgan Johansson.

Få har lagförts

Ett stort problem är att utnyttjande och usla villkor inte upptäcks och lagförs, eftersom arbetskraftsinvandrare ofta inte vill medverka i utredningar. De nya reglerna gör det hela enklare att bevisa eftersom det inte kräver att arbetstagaren medverkar, enligt Linder.

Annons

Sedan tidigare har utredningen lämnat delbetänkande som bland annat ska stoppa så kallade kompetensutvisningar.

Arbetskraftsinvandring har upprört många på olika sätt – dels handlar det om fusk och missbruk, dels om fel och missar från arbetsgivare i fråga om exempelvis lön eller försäkringar som gjort att folk utvisas.

Morgan Johansson tror att han kommer att få stöd i riksdagen, om han lägger fram skarpa förslag. Han siktar på att få fram en lagrådsremiss under den här mandatperioden.

– Moderaterna har svängt, så det ger utrymme för att vi får stöd, säger han.

Maria Malmer Stenergard, talesperson för M, bekräftar också att Moderaterna har ändrat sig.

– Vi har ändrat oss, men arbetskraftsinvandringen har också ändrats, med kriminella nätverk som tar nya vägar. Men arbetskraftsinvandring är viktig för Sverige, säger hon.

Hon tycker att förslagen i utredningen är bra, men att det saknas en hel del.

– Som höjt krav på lön, stopp för spårbyte för asylsökande och totalstopp för arbetskraftsinvandring för personliga assistenter, säger Maria Malmer Stenergard.

Fakta: Förlag för att motverka utnyttjande

Utredningen föreslår flera saker för att stoppa utnyttjande och exploatering av arbetskraftsinvandrade, bland annat:

Förbud mot exploatering, två nya brottstyper föreslås, med två års fängelse i straffskalan, fyra år för grovt brott. Det ska räcka med att konstatera att villkoren är uppenbart orimliga.

Krav på en lön som ska tillgodose goda levnadsvillkor.

Svartlistning av arbetsgivare som misskött sig, så att tillstånd inte ges om arbetsgivare påförts sanktioner.

Regler om boende, hyran måste stå i förhållande till lönen och bostadens standard.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons