Annons
Nyheter

Nya protester i Israel

Israel • Publicerad 15 juli 2023
För 28:e veckan i rad samlades människor i Tel Aviv för att protestera mot regeringens planer att omdana rättssystemet.
För 28:e veckan i rad samlades människor i Tel Aviv för att protestera mot regeringens planer att omdana rättssystemet.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Tiotusentals människor demonstrerade i Tel Aviv och andra städer i Israel för 28:e lördagen i rad. De protesterar mot ett hårt kritiserat lagförslag som de anser hotar demokratin.

– Det här är en strid för landet, vi vill bevara demokratin i Israel. Diktaturens lagar ska inte antas här, säger demonstranten Nili Elezra.

Annons

Tidigare i veckan tog parlamentet knesset ett första steg mot att godkänna lagpaketet, som bland annat skulle begränsa Högsta domstolens befogenheter och ge de valda politikerna mer makt över rättsväsendet.

En annan av demonstranterna i Tel Aviv, Elad Ziv, säger att de kommande veckorna är avgörande för att stoppa lagförslaget.

– Vi har två och en halv vecka fram till att parlamentet stänger sessionen för sommaren, och vi måste blockera det. Annars blir Israel en värre plats, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons