Annons
Nyheter

Jubel när ny farkost nådde Mars

Pandemin hindrar inte rymdforskningen. Under februari anländer tre nya rymdsonder till Mars – först av dem blir al-Amal från Förenade arabemiraten.
Rymden • Publicerad 10 februari 2021
Den amerikanska rymdfarkosten med rovern Perseverance närmar sig Mars yta. Illustration från Nasa.
Den amerikanska rymdfarkosten med rovern Perseverance närmar sig Mars yta. Illustration från Nasa.Foto: Nasa/JPL-Caltech via AP

Rymdsonderna startade från jorden i juli förra året.

Arabiska al-Amal, eller Hope som den också kallas, är Förenade arabemiratens första sond till Mars. Den gick in i omloppsbana kring den röda planeten sent på tisdagseftermiddagen svensk tid.

Annons

I kontrollrummet utbröt applåder när spänningen släppte efter den halvtimmeslånga proceduren att bromsa sondens fart lagom för att fångas in av Mars gravitation – resans mest riskabla fas.

– Till folket i Förenade arabemiraten, till de arabiska och muslimska nationerna, tillkännager vi den framgångsrika ankomsten till Mars omloppsbana. Lovad vare Herren, sade projektchefen Omran Sharaf.

Jagar livsspår

Dagen efter anländer kinesiska Tianwen-1. Därefter ska Nasas rover Perseverance landa på Mars yta den 18 februari, skriver Institutet för rymdfysik (IRF) i ett pressmeddelande.

Rovern är ungefär lika stor som en vanlig personbil, och ska rulla runt i Jezero. Det är en krater som för miljarder år sedan tros ha varit fylld av vatten – och därmed anses lovande i jakten på bekräftelse av att Mars en gång haft primitiva former av liv.

Ombord på Perseverance finns också världens första rymdhelikopter, som är solcellsdriven och i drönarstorlek. USA har tidigare sänt upp fyra andra Marsbilar, men det är första gången en helikopter är med ombord.

Hälsas välkomna

Med dessa tre nya rymdsonder kommer det att finnas totalt åtta fungerande rymdsonder i bana kring Mars och tre på planetens yta.

En av dem är europeiska Mars Express med det svenskbyggda instrumentet Aspera-3. Mars Express var den första europeiska rymdsonden till en annan planet och sköts upp sommaren 2003.

“Med de nya sonderna på plats kommer vi att kunna lära oss ännu mer om den planet som mest liknar jorden. Vi kan studera Mars yta, atmosfär, och omgivande rymd noggrannare än någonsin tidigare. Vi hälsar de nya besökarna lycka till och välkomna till Mars!”, säger Mats Holmström, forskare vid IRF i Kiruna och ansvarig för Aspera-3, i en kommentar.

Att samtliga tre rymdsonder sköts upp vid samma tidpunkt beror på att Mars sommaren 2020 befann sig i ett fördelaktigt läge i förhållande till jorden. Avståndet var då 5,5 miljoner mil. När avstånden är som störst handlar det om 40 miljoner mil.

Rättad: I en tidigare version förekom ett felaktigt begrepp i fråga om vad det är som fångar in en rymdsond mot Mars.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons