Annons
Nyheter

Nya dödsfall när Kina väger regler

Ytterligare två personer har avlidit i covid-19 i Kina, i ett läge där myndigheterna tycks överväga de drakoniska smittskyddsregler som länge har rått.
Kina • Publicerad 4 december 2022
Pekingbor vänder vid en teststation som plötsligt har stängt, på lördagen. Myndigheterna kräver inte negativa testresultat i lika hög utsträckning, men det krävs ännu på många platser.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

De två personerna avled i provinserna Shandong respektive Sichuan, enligt landets centrala vårdledning. Några ytterligare detaljer om dem har inte framkommit, inte heller om de var vaccinerade eller ej.

De sällsynt stora protester som bröt ut i flera kinesiska storstäder häromveckan mötte motstånd och har mojnat av, men de har följts av nya tongångar från regeringen i Peking.

Annons

Flera storstäder har lättat på reglerna, till exempel genom att inte längre tvinga invånare till dagliga covidtester. I Peking har människor för första gången på länge fått lov att åka kollektivtrafik utan att ha låtit testa sig innan.

Enpartistyret i Kina och president Xi Jinping har länge insisterat på en nolltolerans mot covid-19 och enstaka smittofall har orsakat enorma nedstängningar där miljontals människor har tvingats stanna hemma.

Nio av tio kineser har fått vaccin, men bland personer över 80 år är det endast 66 procent, enligt myndigheternas redovisning. 40 procent av dem har fått en extra dos.

Givet vaccinationstäckningen och det faktum att väldigt få kineser har byggt upp en resistens genom att utsättas för viruset så befarar bedömare att en allt för snabb lättnad av regelverket skulle kunna leda till skenande dödstal.

För enskilda personer som smittas och upptäcks gäller fortsatt total isolering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons