Annons
Nyheter

Risk för ny smittvåg-nya åtgärder förbereds

Regeringen förbereder nya restriktioner för att kunna möta en eventuell tredje smittvåg.
Samtidigt förlängs förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20.
Politik • Publicerad 4 februari 2021
Pressträff med kulturminister Amanda Lind, statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, chef på Folkhälsomyndigheten.
Pressträff med kulturminister Amanda Lind, statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, chef på Folkhälsomyndigheten.Foto: Christine Olsson/TT

– Läget är fortsatt allvarligt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han gav nya besked om coronarestriktioner vid en presskonferens där även socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) deltog.

Annons

Löfven pekade på att smittspridningen minskat något, men underströk att den fortsatt är på en hög nivå.

– Osäkerheten är stor, inte minst på grund av antalet virusmutationer. Om vi inte är vaksamma kan situationen snabbt förändras, säger statsministern.

Regeringen meddelade att förbudet att servera alkohol efter klockan 20 förlängs med minst en vecka. Regeringen kommer på fredagen också att skicka ut ett förslag på remiss som innebär att förbudet kan förlängas till den 28 februari. Därefter är inriktningen att förbudet ska gälla från klockan 22.

– Jag förstår att detta är tufft för restaurangbranschen, men med hänsyn till pandemin är det ett nödvändigt beslut, säger Löfven.

Jobba hemma

Regeringen meddelade också att uppdraget till statliga myndigheter att se till att fler anställda kan jobba hemifrån förlängs till 31 maj.

– Men det här är viktigt för alla arbetsgivare och arbetstagare att ta till sig. Alla som kan jobba hemifrån bör göra det, säger Löfven.

Regeringen förlänger också uppmaningen till kommunerna att hålla icke nödvändig verksamhet stängd till den 21 februari.

Det som undantas är idrotts- och fritidsverksamhet för barn och unga. Regeringen uppmanar nu kommunerna att försöka hålla verksamhet öppen även för unga i gymnasieåldern.

– Vårt besked i dag är att verksamheter för barn och unga födda 2002 eller senare bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt, säger kulturminister Amanda Lind.

En tredje våg?

Men regeringen förbereder också för framtida åtgärder för att kunna möta en eventuell tredje smittspridningsvåg.

Annons

– Det blir en belastning på sjukvården och på ekonomin. Det är precis därför vi måste hålla i det här nu, säger Löfven.

Bland annat tittar regeringen nu på hur man skulle kunna införa bindande restriktioner för fjärrtrafiken, i fall det skulle behövas. Det gäller tåg och långfärdsbussar.

Socialministern Lena Hallengren uppgav att regeringen även förbereder för att kunna stänga ned butiker, gym och restauranger.

– Vi ska vara beredda även om jag, liksom säkert ni, hoppas att sådana åtgärder inte ska behövas, säger hon.

Regeringen har redan tidigare förberett för att kunna stänga gallerior och varuhus.

Museer kan öppna?

Men det görs också förberedelser för att kunna öppna upp samhället igen på ett säkert sätt, om smittspridningen fortsätter att minska.

– Vi arbetar med en reglering för alla landets museum, för att de så snart som möjligt ska kunna öppna upp på ett säkert sätt, säger kulturminister Anna Lind.

Regeringen tittar också på möjligheten att kunna tillåta olika offentliga tillställningar genom att begränsa antalet deltagare beroende på om det är inomhus eller utomhus, eller på anläggningens storlek.

– Vi ser också över möjligheten för att mindre motionslopp utomhus kan hållas, säger Lind.

Ambitionen är att ha mer ändamålsenliga regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons