Annons
Nyheter
President Barack Obama varnar Republikanerna för att försöka upphäva hans sjukförsäkringsreform.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010

– Om de vill ha strid, så välkomnar jag den striden, säger han.

Obamas omhuldade sjukförsäkring är den största socialpolitiska reformen i USA på flera årtionden. Men bläcket från presidentens penna när han undertecknade lagen hann knappt torka innan motståndarna inledde en ny attackvåg i representanthuset.

Annons

– Jag tror inte att amerikanska folket kommer att placera tillbaka försäkringsindustrin i förarsätet. Vi har varit där redan och vi kommer inte att återgå till det, sade Obama på torsdagen när han besökte Iowa.

Nya attacker

Det var i Iowa city han första gången presenterade sin sjukvårdsplan i maj 2007, starten på en kampanj som enligt medarbetarna ledde fram till undertecknandet av lagen den här veckan. Nu återvände Obama till samma stad för att försvara den godkända lagen mot nya attacker från Republikanerna, som tänker rida på motståndet mot sjukförsäkringen i höstens kongressval.

Lagstiftningsmässiga teknikaliteter som Republikanerna hänvisat till tvingar USA:s representanthus att åter rösta om tilläggspaketet till vårdreformen. Demokraterna behöver alltså återigen trumma ihop de minst 216 röster som samlades ihop när hela lagförslaget och tilläggspaketet godkändes i söndags.

Felen – i en avdelning om studiebidrag till universitetsstudenter från låginkomstfamiljer – innebär att 16 rader behöver strykas i tilläggspaketet, som sedan måste godkännas på nytt.

Ingen betydelse

– De här förändringarna får ingen betydelse för reformerandet av studielånen, sade Kate Cyrul, taleskvinna för Tom Harkin, demokratisk ordförande i senatens hälsoutskott.

Beskedet om teknikaliteterna satte punkt för en lång nattmangling i senaten där Republikanerna försökte få igenom en rad olika tillägg som på ett betydligt allvarligare sätt kunnat hota hela reformen. Demokraterna röstade dock kategoriskt ned förslagen som berörde allt möjligt från mammografi till att neka potensläkemedel till sexförbrytare.

– Missta er inte, syftet med vartenda ett av tilläggsförslagen från andra sidan är att döda vårdreformen, varnade demokraten Max Baucus, ordförande i finansutskottet.

USA och vårdreformen Omkring 46 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring, ytterligare 25 miljoner har bristfällig sådan.Totalt är drygt 250 miljoner försäkrade, statligt eller oftare privat, vanligtvis via arbetsgivaren.Vården i USA är dyrast i världen räknat per person. Vårdkostnaden för en vanlig familj beräknas vara omkring 110 000 kronor per år – nästan dubbelt så mycket som i andra västländer.President Barack Obama vill att alla medborgare ska vara försäkrade. Försäkringsbolagen får inte neka någon, låginkomsttagare ska få statligt stöd för sjukförsäkring. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons