Annons
Nyheter

Ny storm kring EU och mutor från Qatar

En topptjänsteman i EU flög flera gånger gratis i business class till Qatar – och fick sedan själv besluta att det var helt ok.
Nu stormar det igen kring Qatar och mutor i EU.
EU • Publicerad 7 mars 2023
Ett flygplan från Qatar Airways i Frankfurt. Arkivfoto.
Ett flygplan från Qatar Airways i Frankfurt. Arkivfoto.Foto: Michael Probst/AP/TT

Estländaren Henrik Hololei är EU-kommissionens högste tjänsteman i transportfrågor, som generaldirektör för EU-departementet DG Move. Åtminstone än så länge.

Marken under honom skakar nämligen rejält sedan nyhetssajten Politico Europe avslöjat att han nio gånger mellan 2015 och 2021 flugit gratis i business class med Qatar Airways, inklusive sex gånger under den tid som hans departement arbetade med ett avtal om flygande mellan EU och just Qatar. Två av resorna betalades direkt av Qatar, de övriga av olika lobbygrupper och konferensarrangörer.

Annons

Visserligen ska han själv inte ha varit direkt inblandad i förhandlingarna. Och enligt EU-kommissionen ska det ha fastslagits att resandet var helt i sin ordning och inte utgjorde någon intressekonflikt.

Bestämde själv

Fast vem tog det beslutet?

Jo, Hololei själv, tvingades EU-kommissionen erkänna i måndags.

Uppgifterna följer på den storm kring Qatar som redan drabbat EU-parlamentet, där två ledamöter – en grekiska och en belgare – sitter fortsatt häktade efter anklagelser om att stora pengasummor eller "betydande gåvor" förmedlats för att påverka olika parlamentsbeslut. Officiellt har inget land pekats ut, även om allehanda läckor pekar finger mot framför allt Qatar, men också Marocko.

Att även kommissionen nu dragits in har fått både den själv och EU:s ombudsmannainstitution att reagera.

Formell utredning

Redan från tisdagen infördes nya striktare regler, när det gäller vilka resor man kan låta sig bli bjuden på.

– Vi vill undvika både intressekonflikter och misstankar om intressekonflikter på samma gång, förklarar kommissionens vice chefstalesperson Dana Spinant på en pressbriefing i Bryssel.

Beskedet följer på en frågelista från EU:s ombudsman Emily O'Reilly som inlett en formell utredning av Hololeis resande, med krav på svar från kommissionen till början av juni.

Fakta: Qatargate

Belgisk polis slog i december till mot två mindre organisationer som arbetar för ansvarsfrihet och dess ledare: italienske förre EU-parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri och en man som parallellt arbetar som assistent i parlamentet. Bland de personer som förhördes och greps fanns även assistentens sambo: den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili.

De gripna har formellt anklagats för "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption", enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare. Panzeri har gjort en uppgörelse med åklagarna om att berätta allt han vet, mot strafflindring.

Ytterligare två EU-parlamentsledamöter – belgaren Marc Tarabella och italienaren Andrea Cozzolino – har dragits in i utredningen. Tarabella och Kaili sitter fortsatt kvar i häkte, medan Cozzolino sitter i husarrest hemma i Italien.

Åklagarna har inte formellt pekat ut något land för att ligga bakom mutförsöken. Enligt belgiska tidningar rör det sig dock främst om Qatar och Marocko.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons