Annons
Nyheter

Ny metod ska förebygga självmord

Vård • Publicerad 13 september 2022
Ett framgångsrikt schweiziskt behandlingsprogram för suicidala testas av svenska forskare. Arkivbild.
Ett framgångsrikt schweiziskt behandlingsprogram för suicidala testas av svenska forskare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En studie av en lyckad schweizisk metod för att behandla patienter som har försökt ta livet av sig inleds vid Lunds universitet, rapporterar Sydsvenskan.

De första resultaten från behandlingsprogrammet Assip kom 2016 – och fick global uppmärksamhet inom självmordsforskningen.

Annons

– Risken för nya självmordsförsök minskade med hela åttio procent. Något liknande hade man aldrig sett förut vid den här typen av interventioner, säger suicidforskaren Sara Probert-Lindström på enheten för klinisk suicidforskning till Sydsvenskan.

Psykoterapeuter runt om i landet har utbildats för att behandla 460 patienter fram till 2026. Deras mående ska jämföras med en kontrollgrupp som får vanliga vårdinsatser.

Tre intensiva terapisessioner ingår i Assip. När behandlingen är klar får patienten en individuell handlingsplan med bland annat strategier för svåra situationer och kontaktpersoner i akut läge. Patienten följs upp under två år och terapeuten hör av sig med jämna mellanrum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons