Annons
Nyheter

Ny lag ska skydda vid bostadsbrand

Bostad • Publicerad 18 november 2021
Nya regler ska skydda hyresgästen vid brand i bostad. Arkivbild.
Nya regler ska skydda hyresgästen vid brand i bostad. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En ny lag tvingar hyresvärdar att erbjuda hyresgäster ny bostad om den gamla brunnit ned, rapporterar Hem & Hyra. Tidigare har denna skyldighet inte funnits, utan beslutet har varit upp till hyresvärdarna.

Enligt den nya lag som nu klubbats i riksdagen har hyresgästen rätt att erbjudas ett nytt avtal när en lägenhet blir tillgänglig – antingen den gamla, återställda bostaden eller en annan likvärdig.

Annons

Undantag gäller om hyresgästen själv orsakat branden, exempelvis genom rökning och levande ljus – då kan det bli aktuellt med uppsägning.

Från och med den 1 januari 2022, när lagen träder i kraft, kommer hyresgäster att kunna vända sig till hyresnämnden om inte värden följer de nya kraven. Hyresnämnden har då också möjlighet att förbjuda värden att erbjuda lägenheten till någon annan under pågående tvist, under hot om vite.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons