Annons
Nyheter

Ny lag kan sätta fotboja på stalkare

Besöksförbud breddas till kontaktförbud och den som upprepade gånger bryter mot det kan tvingas bära fotboja.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010
Foto: Per Ydreskog/SCANPIX

Så vill alliansen skärpa lagarna för att öka skyddet av framför allt utsatta kvinnor.

Antar riksdagen förslaget blir Sverige först i Europa med att använda fotboja för att komma åt de värsta fallen av stalkning och kränkningar. Idén om fotboja för personer som vid många tillfällen trakasserat och kanske misshandlat någon kom i den utredning från 2008 som ligger till grund för lagrådsremissen.

Annons

Vidgar förbudsramen

– Vi skaffar oss nu en bredare verktygslåda för att kunna svara på upptrappning när det gäller den här typen av förföljelse, förklarade justitieminister Beatrice Ask, när hon på fredagen tillsammans med övriga allianspartier presenterade lagrådsremissen.

När begreppet besöksförbud ersätts med kontaktförbud så hamnar förutom fysisk närvaro också förföljelse via telefon, epost och sms inom förbudsramen.

Den elektroniska fotbojan bygger på gps- och gsm-tekniken. Den utlöser inte något larm när bäraren går hemifrån eller rör sig för övrigt utan bara när den närmar sig området kring offrets bostad.

Bodström positiv

Men vad händer med informationen om hur bäraren rör sig? Vem har tillgång till att se vilka platser och lokaler och därmed personer han besöker?

– Uppgifter om positionering får endast tas fram när den övervakade träder in i eller vistas i det område som avses eller pågående övervakning hindras, det vill säga om man förstör utrustningen. Man får inte övervaka den här personen i största allmänhet, svarar Beatrice Ask.

Thomas Bodström (S), ordförande i justitieutskottet, gillar förslaget men saknar en punkt.

– Man har missat att ge en större möjlighet till besöksförbud i det gemensamma hemmet. Ett sådant förslag fanns i utredningen, säger han.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons