Annons
Nyheter

Jubel i Timrå: "Samhällsbyggnad de luxe"

Det kinesiska energiteknikbolaget Shanghai Putailai (PTL) planerar en ny fabrik i Torsboda industripark utanför Timrå. Mångmiljardsatsningen ska ge 1 900 nya arbetstillfällen.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Kinesiska PTL, underleverantör till den svenska batteritillverkaren Northvolt, planerar stor etablering i Torsboda norr om Timrå. Arkivbild.
Kinesiska PTL, underleverantör till den svenska batteritillverkaren Northvolt, planerar stor etablering i Torsboda norr om Timrå. Arkivbild.Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Totalt planeras investeringar på mer än 13 miljarder kronor för att bygga upp fabriken, vars produktionskapacitet ska uppgå till 50 000 ton material inledningsvis.

– Det här betyder enormt mycket för Timrå, 1 900 nya jobb, och runt 4 000 jobb till. Det här förändrar allt, säger Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S).

Annons

Han berättar att Timrås andel av Sveriges befolkning var som störst på 1930-talet. Sedan dess har den bara minskat. Men nu blir annat. Timrå kan växa igen.

– Det här är samhällsbyggnad de luxe. Sådant här händer aldrig, men nu hände det.

Han tror att det kommer att gå att locka folk till Timrå.

Timrå attraktivt

– Kvaliteten på skola, vård och omsorg är stark.

Men frågan är var alla ska bo.

– I regionen, med Härnösand och Sundsvall, har vi tillsammans detaljplaner på mellan 4 000 och 6 000 bostäder. Timrå har 1 000 av dem.

Visst blir bostadsbyggandet en utmaning, men det är en positiv sådan.

– Det är inte ett problem. Vi kommer att lösa det.

Om alla tillstånd kommer på plats ska fabriken börja producera så kallat anodmaterial till den svenska batteritillverkaren Northvolts batterier omkring 2025-2026.

Anläggningen blir PTL:s första i EU och en viktig pusselbit för Northvolts batteriproduktion, som därmed får en fjärde asiatisk underleverantör med produktion i Sverige – vilket säkrar produktion på fossilfri energi och andra viktiga mål som Northvolt har satt upp.

Annons

"PTL är en av världens ledande tillverkare av anodmaterial. Det är en viktig investering i Sveriges arbete med den gröna omställningen och kommer att bidra till att bygga en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri i Sverige och Norden", skriver Business Swedens vd Jan Larsson i en kommentar.

Den halvstatliga organisationen Business Sweden har tillsammans med berörda kommuner varit delaktiga i dialogen inför beslutet att satsa på fabriken.

Northvolts Alexander Streif, ansvarig för underleverantörer, skriver i ett uttalande att han hoppas att PTL-fabriken i Torsboda inte bara ska säkra tillgången till anodmaterial med ett lägre koldioxidavtryck, utan att satsningen också ska locka till sig fler aktörer i branschen till Sverige.

Säkerhetspolitiska aspekter

Under senare tid har de säkerhetspolitiska farhågorna med kinesiska företag växt. Detta utifrån risken för att företagen har, eller tvingas ha, en koppling till den kinesiska staten. Bland annat har det varit aktuellt när det gäller telekomföretaget Huawei och den sociala medieplattformen Tik Tok.

TT: Hur ser ni i kommunen på de säkerhetspolitiska aspekterna?

– Jag ser inte problemen. Det här är inte ett högteknologiskt företag, säger Stefan Dalin.

Dessutom är kinesiska PTL privatägt, inte statligt, konstaterar han.

– Det här är helt i linje med den svenska handelspolitiken. Business Sweden har hjälpt till med etableringen, och näringsminister Ebba Busch var med på presskonferensen här i dag och välkomnade investeringen. Vi kan inte göra någon annan bedömning än regering och riksdag, säger Stefan Dalin.

Fakta: Shanghai Putailai New Energy Technology, PTL och Northvolt

Shanghai Putailai New Energy Technology, PTL, etablerades 2012 och är listat på Shanghai-börsen. Företaget har sitt huvudkontor i Shanghai, men också tillverkning på flera platser i Kina. Enligt hemsidan är ambitionen att bli världsledande. PTL tillverkar bland annat material till litium-jonbatterier.

Northvolt ska tillverka batterier och delar till batterier i Sverige i stor skala.

Den första fabriken, Northvolt 1 i Skellefteå, har startat.

I Västerås finns utveckling och viss tillverkning.

I Göteborg ska batteritillverkning göras för Volvo.

I Kvarnsveden i Borlänge ska det gamla pappersbruket göras om till batterifabrik.

Northvolt har också viss tillverkning i Tyskland och i Polen.

Källa: Shanghai Putailai New Energy Technology, Northvolt

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons