Annons
Nyheter

Ny cyklon hotar Australien

Invånare och turister evakuerades från australiska Queenslands kustområden på tisdagen, sedan myndigheterna varnat för att en hotande monstercyklon kan "bli livsfarlig" när den kommer in över området som redan plågas av svåra översvämningar.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2011

Den kraftiga cyklonen Yasi med vindhastigheter på 70 meter i sekunden väntades sent på onsdagen eller tidigt på torsdagen slå in över den tätbefolkade kusten där turistorterna är många.

– Den här stormen är enorm och livshotande. Det kan vara en dödande storm och vi måste ta den på absolut allvar. Om ni befinner er i låglänt eller havsnära terräng i farozonen så måste ni ta er och era familjer i säkerhet, varnade delstatens regeringschef Anna Bligh på tisdagen, enligt AFP.

Annons

Myndigheterna har gett order om att evakuera två sjukhus i hamnstaden Cairns, med drygt 120 000 invånare. Totalt beräknas 9 000 personer i och omkring staden behöva flytta på sig inför Yasis ankomst.

– Jag vet att många av oss känner att Queensland redan fått mer än vad vi klarar av när det gäller katastrofer och stormar, men mer krävs av oss och jag är säker på att vi kan möta utmaningen, sade Bligh.

Cyklonen antas dock främst slå mot norra Queensland, snarare än de områden i söder som redan drabbats hårt av de förödande översvämningarna tidigare i januari.

Yasi jämförs med cyklonen Larry som år 2006 orsakade skador i samma område för nästan tio miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons