Annons
Nyheter

USA morrar sedan oljekranarna dragits åt

Oljepriset lyfter sedan oljekartellen Opec – med Saudiarabien i spetsen – tillsammans med andra stora oljeproducenter som Ryssland beslutat att dra ned den samlade oljeproduktionen.
USA:s president Joe Biden säger i ett kritiskt uttalande att "tillgången borde möta efterfrågan".
Ekonomi • Publicerad 5 september 2022
Ett oljefält i Karnes City, USA. Arkivbild.
Ett oljefält i Karnes City, USA. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT

Från oktober minskas Opec-ländernas produktion med 100 000 far per dag. Beskedet kommer som en överraskning. De flesta bedömare hade räknat med att produktionsnivån skulle lämnas oförändrad efter det att Opec i en prognos förra veckan konstaterat att den globala efterfrågan kommer bli större än utbudet i fjärde kvartalet i år.

USA har pressat Opec-länderna att öka produktionen för att få ned energipriserna som har spätt på den skyhöga inflationen – men alltså utan att få gehör. USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att "det har varit tydligt att energitillgången borde möta efterfrågan för att stödja ekonomisk tillväxt och lägre priser för amerikanska konsumenter och konsumenter runtom i världen".

Tillbaka till augustinivån

Annons

På marknaden lyfter världsmarknadspriset på råolja. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad stiger drygt 4 procent till 96:80 dollar per fat.

Prislyftet kommer dock efter en period av generellt lägre oljepris och nivån kan jämföras med årshögsta i juni på över 116 dollar per fat.

Med produktionsminskningen återställer Opec och Ryssland och det tiotal andra oljeländer som ingår i kvotsamarbetet produktionsnivån till nivån i augusti.

I ett pressmeddelande där beslutet meddelas tillägger Opec att man har beredskap att snabbt sammankalla ett nytt ministermöte om utvecklingen på marknaden föranleder det.

Nästa planerade ministermöte ska äga rum den 5 oktober.

– Men det verkar finnas en önskan om att se till att oljepriserna stannar över 90 dollar per fat, säger Giovanni Staunovo, råvaruanalytiker på storbanken UBS Group om beskedet.

Mindre olja än 2020

Opec består av 13 oljeländer, främst i Mellanöstern och Afrika, som med en produktion på sammanlagt cirka 28 miljoner fat olja per dag står för omkring 30 procent av världens totala oljeproduktion.

Sedan 2016 samordnar sig Opec med tio andra oljeländer i vad som kallas Opec-plus. Där fattas beslut produktionsnivåer tillsammans med bland annat Ryssland – som på egen hand producerar över tio miljoner fat olja per dag.

Opec-plus producerar i dagsläget omkring två miljoner fat mindre råolja per dag än vad länderna producerade våren 2020, när pandemin tryckte ned efterfrågan globalt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons