Annons
Nyheter

Nu kan britterna betala med kung Charles

Storbritannien • Publicerad 8 december 2022
Valören 50 pence med kung Charles III.Foto: The Royal Mint/AP/TT
En handfull sprillans nya 50 pence-myntet med kung Charles III.Foto: The Royal Mint/AP/TT

Under hösten fick britterna ett litet smakprov på hur de nya mynten med kung Charles III skulle se ut. Under torsdagen sätts de i rullning.

Enligt BBC kommer omkring 4,9 miljoner nya mynt att fördelas ut till landets postkontor – vilket är ungefär hälften av alla nya mynt som tillverkats.

Annons

"I dag påbörjas en ny era för brittiska mynt när 50 pence-myntet med kung Charles III sätts i omlopp", säger Rebecca Morgan vid det brittiska myntverket Royal Mint i ett pressmeddelande.

Bilden av kungen är framtagen av den brittiske skulptören Martin Jennings och har godkänts av Charles själv. I linje med kunglig tradition är Charles porträtt vänt åt vänster, i motsatt riktning mot föregångaren på tronen.

Fler mynt kommer att släppas framåt, beroende på hur efterfrågan ser ut, för att byta ut skadade eller slitna mynt med drottning Elizabeth.

Drottningen kommer dock fortsatt att synas på många av landets slantar. Man beräknar att hennes porträtt finns på omkring 27 miljarder mynt runtom i Storbritannien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons