Annons
Nyheter

Nu har halva Sverige höst

Hösten breder ut sig över landet. Men i södra Sverige är det fortfarande meteorologisk sommar ett tag till.
Väder • Publicerad 13 september 2022
Nu är det höst i norra halvan av Sverige. Men i södra Dalarna och neråt är det fortfarande sommar.
Nu är det höst i norra halvan av Sverige. Men i södra Dalarna och neråt är det fortfarande sommar.Foto: Janerik Henriksson/TT

När dygnsmedeltemperaturen varit under 10 grader fem dygn i följd är det höst, enligt den meteorologiska definitionen. Nu har har hösten krupit ned till de nordligaste delarna av Svealand.

Hösten har hittills kommit lite ryckigt i år.

Annons

– Den kom i några områden i västra Lappland och nordvästra Jämtland precis i början av augusti. Sedan var det ett hopp till slutet av augusti och början av september när det blev höst i större delen av Norrland och Dalafjällen, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Att större delen av Norrlandskusten fick höst redan i början av september var ovanligt tidigt, den brukar komma dit ett par veckor senare.

– Det kom en period med kylig luft då som förklarar det. Annars har hösten kommit ungefär den tid den brukar, säger Sofia Söderberg.

Sist brukar hösten komma till sydvästligaste Skåne, vanligen i slutet av oktober. Men då är det ofta redan vinter i de norra fjälltrakterna.

– Där är det inte ovanligt att vintern kommit i mitten av oktober, säger Sofia Söderberg.

Då är det höst

Hösten anländer om det råder hösttemperatur fem dygn i följd.

Hösttemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är under tio grader, men ännu inte fem dygn i följd.

Den 1 augusti har satts som det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons