Annons
Nyheter

Nu har danskarna börjat rösta

Startskottet har gått i Danmark – nu har förtidsröstningen inletts. I förra valet 2019 använde sig 8,4 procent av de röstberättigade danskarna av denna möjlighet. Den långsiktiga trenden är att förtidsröstandet ökar.
Danmark • Publicerad 11 oktober 2022
Förtidsröstningen har inletts i Danmark. Arkivbild.
Förtidsröstningen har inletts i Danmark. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– De senaste tio åren har vi generellt i hela landet, och också i Århus, sett ett växande intresse för förtidsröstning. Jag tror att tendensen håller i sig även i det här valet, säger Lene Hartig Danielsen, valansvarig i Århus kommun.

Men samtidigt tycker hon att det är viktigt att så många som möjligt i stället röstar på själva valdagen, som infaller den 1 november, för att den ska kännas som "en demokratins festdag".

Annons

Statsvetaren Rune Stubager menar att förtidsröstningen har fått större uppmärksamhet på senare år.

– Folk uppskattar kanske också den ökande valfrihet som den innebär. Så sprids uppmärksamheten som ringar på vattnet.

Förtidsröstningen pågår fram till den 28 oktober i exempelvis bibliotek, skolor och kommunala servicekontor. Den som ångrar sig efter att ha röstat har möjlighet att förtidsrösta igen. Däremot är det inte tillåtet att rösta på valdagen för den som redan förtidsröstat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons