Annons
Nyheter

Första nekade inresa efter krav på covidtest

Krav på ett negativt covidtest är nu huvudregel för utlänningar som vill resa in i Sverige.
Från gränsen vittnar polisen om en relativt lugn första dag.
Politik • Publicerad 6 februari 2021
Polis och passkontrollanter på plats vid gränskontrollen efter betalstationen på Lernacken på den svenska sidan av Öresundsbron på lördagen.
Polis och passkontrollanter på plats vid gränskontrollen efter betalstationen på Lernacken på den svenska sidan av Öresundsbron på lördagen.Foto: Johan Nilsson/TT
Endast en handfull avvisningar hade med de nya covidintygen att göra i region Syd.
Endast en handfull avvisningar hade med de nya covidintygen att göra i region Syd.Foto: Johan Nilsson/TT

Inreseförbud till Sverige gäller sedan tidigare för utlänningar som reser från länder utanför EU/EES och från Danmark, Norge och Storbritannien. Det finns dock en rad undantag från förbudet.

Men de som undantas från inreseförbudet måste, som huvudregel, från och med lördagen, kunna visa upp ett intyg på negativt covidtest vid gränsen. Testet får vara högst 48 timmar gammalt, och antikroppstest godkänns inte.

Annons

Regeringens nya förordning gäller till 31 mars.

Någon officiell nationell siffra för hur många som har avvisats sedan de nya kraven trädde i kraft – vid midnatt natten till lördag – finns inte. Men polisen vid flera regioner vittnar om en relativt lugn arbetsdag utan problem kopplade till intyg.

"Ganska lugnt"

Ewa-Gun Westford vid region Syd säger att det har varit en 20-procentig ökning av avvisningar på lördagen men att endast en handfull av dem saknade giltiga testintyg.

– Det är hittills ganska lugnt. Vi använder helgen till att prova oss fram och se om vi har lagom mycket personal, säger hon.

Gränsen mot Finland hade störst belastning vid Haparanda och Torneå. Där har polisen kontrollerat 340 fordon och avvisat ett 40-tal för att de saknade giltigt intyg. Två fotgängare fick vända gångriktning av samma anledning.

– Det har gått bra. Det har skett under god förståelse, utan att vi behövt använda någon form av myndighetsutövning, säger Lars Öberg, lokalpolisområdeschef för östra Norrbotten.

I Värtahamnen i Stockholm har polisen kontrollerat resande med färja från Finland och Estland.

– Jag tror vi har vänt på tio personer totalt. Några har blivit mer upprörda än andra, säger insatschef Ulf Bajas till Ekot i Sveriges Radio.

Några uppgifter från gränsen till Norge i Bergslagen finns ännu inte.

Både när det gäller inreseförbudet och kravet på covidtest gäller nu olika regler om man reser från ett land utanför EU/EES, ett land inom EU/EES eller från Danmark, Norge och Storbritannien.

Särskilt strikta regler

Annons

För resor från länder utanför EU/EES, samt från Norge, Danmark och Storbritannien räcker det inte bara med ett covidtest. Det ställs också särskilda krav för syftet med resan. En nöjesresa eller shoppingresa duger inte.

Dessa särskilt strikta regler för resor från Danmark, Norge och Storbritannien gäller också till 31 mars.

För resor från Finland, Danmark, Tyskland och för andra EU-medborgare räcker det däremot med ett testintyg. De omfattas inte av inreseförbudet. Det nya för till exempel resor från Finland är alltså att de från och med nu måste ha med sig ett sådant intyg på Sverigeresan.

Arbetspendling giltigt skäl

Det finns en rad undantag, inte bara från inreseförbudet utan även från kravet på covidtest.

Undantag från inreseförbud görs till exempel för utlänningar som bor i Sverige, utlänningar från länder utanför EU/EES som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, utlänningar som ska studera här eller idrottsmän som ska delta i internationella elitidrottstävlingar.

Utlänningar som är undantagna från inreseförbudet slipper även testkravet om de till exempel är under 18 år, om de bor i Sverige, om de har trängande familjeskäl eller är asylsökande eller har andra humanitära skäl.

Arbetspendlare från Danmark och Norge har giltigt skäl för inresa och behöver bara testa sig en gång i veckan. Danskar som reser från Bornholm till Danmark via Sverige har också giltiga skäl, men måste kunna visa upp ett färskt negativt testintyg.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om reglerna kring inreseförbudet.

Fakta: Inreseförbud och testkrav

Inreseförbud

Huvudregeln är att utlänningar som kommer från länder utanför EU/EES nekas inresa.

Även resor från Danmark, Norge och Storbritannien omfattas av inreseförbudet

Utlänningar boende i Sverige eller har uppehållstillstånd omfattas inte.

Undantag görs bland annat även för de som arbetar med varutransporter, som ska uträtta nödvändiga funktioner i Sverige, som är sjömän och som är sjukvårdspersonal.

Undantag görs också för boende i Australien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore och Sydkorea.

Danskar, norrmän och britter undantas från inreseförbudet bland annat om de bor eller arbetar i Sverige, ska träffa sitt barn i Sverige eller reser från Bornholm via Sverige till annan del av Danmark.

Krav på covidtest

Utlänningar som är undantagna från inreseförbudet slipper krav på covidtest bland annat om de:

är under 18 år

kan styrka att de är varaktigt bosatta i Sverige

har trängande familjeskäl

är i behov av internationellt skydd

arbetar i transportsektorn

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons