Annons
Nyheter

Nu är vinterkräksjukan här

Vård • Publicerad 12 december 2022
Risken för upprepning av detta meddelande har ökat. Arkivbild.
Risken för upprepning av detta meddelande har ökat. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Spridningen av vinterkräksjuka är inledd, aviserar Folkhälsomyndigheten. Inom de närmaste veckorna får vården och samhället i stort räkna med ett ökat antal smittade.

Viruset som orsakar vinterkräksjuka är mycket smittsamt. Statistik från laboratorier och sökningar på 1177.se visar att spridningen är i gång.

Annons

Att idka god handhygien skyddar mot smitta. Noggrann rengöring med tvål och vatten rekommenderas eftersom de flesta typerna av handdesinfektion inte har tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset, påpekar Folkhälsomyndigheten.

Säsongen för vinterkräksjuka brukar vara mellan november och april.

"Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga. Förra året blev säsongen tuffare än vanligt med många inrapporterade fall", säger Elsie Ydring, epidemiolog på myndigheten, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons