Annons
Nyheter

Norrsken i hela Sverige – ny chans i natt

Natten till lördag bjöd himlen på ett färgglatt spektakel över stora delar av Sverige. Förutom långt upp i Norrland syntes norrsken på många håll i södra delarna av landet.
Väder • Publicerad 15 januari 2022
Norrsken över Stockholm under natten till lördag.
Norrsken över Stockholm under natten till lördag.Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Från bland annat Stockholm, Södermanland, Jönköping, Halmstad och Skåne kom vittnesrapporter, rapporterar lokala medier.

Enligt Urban Brändström, rymdfysiker på institutet för rymdfysik i Kiruna, är det ovanligt med norrsken så långt söderut.

Annons

– Ju längre upp man kommer desto högre är sannolikheten. Abisko är absolut bäst för det är ofta klart väder där, säger han till GP.

Att fenomenet under fredagsdygnet kunde ses så långt söderut har sin alldeles egen förklaring, och har, trots namnet, inget med pandemin att göra.

– Jag tror att det hänger ihop med att jorden befinner sig i en plasmaström från ett koronahål på solen just nu säger Urban Brändström.

Koronahål är svalare områden på solen där det strömmar ut mycket plasma, det vill säga solvindspartiklar.

Enligt tillgängliga prognoser kring norrsken ser det ut att finnas nya chanser natten till söndagen.

Fakta: Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons