Annons
Nyheter

Nödläge i Ecuador – presidentkandidat mördad

Presidentkandidaten Fernando Villavicencio har skjutits ihjäl i samband med ett valkampanjsmöte i huvudstaden Quito på onsdagskvällen, lokal tid.
Minst nio andra personer skadades i attacken och landet befinner sig nu i undantagstillstånd.
Ecuador • Publicerad 10 augusti 2023
Poliser utanför sjukhuset i Quito dit flera personer uppges ha förts efter dödsskjutningen av presidentkandidaten Fernando Villavicencio.
Poliser utanför sjukhuset i Quito dit flera personer uppges ha förts efter dödsskjutningen av presidentkandidaten Fernando Villavicencio.Foto: Juan Diego Montenegro/AP/TT

Dödsskjutningen av Fernando Villavicencio bekräftas av Ecuadors president Guillermo Lasso. I ett inlägg på X, tidigare Twitter, skriver presidenten att han är "bestört och chockad" över mordet.

"Mina kondoleanser går till hans fru och döttrar. För hans minne och för hans kamp försäkrar jag er att detta brott inte kommer att förbli ostraffat", skriver han.

Annons

Videor på sociala medier sägs visa hur Villavicencio efter valmötet, omringad av vakter, är på väg att stiga in i en bil då skott avlossas mot honom.

Undantagstillstånd

Myndigheterna i Ecuador har bekräftat att minst nio personer, inklusive poliser, skadades i attacken. Enligt Ecuadors åklagarmyndighet har en person som greps misstänkt för inblandning i mordet dött av sina skador.

President Guillermo Lasso har utlyst undantagstillstånd som ska gälla under 60 dagar. Presidentvalet kommer dock att hållas som planerat den 20 augusti, uppger ordföranden för landets valmyndighet.

– De väpnade styrkorna är från och med detta ögonblick mobiliserade över hela nationens territorium för att garantera medborgarnas säkerhet, lugn i landet samt de fria och demokratiska valen den 20 augusti, sade Lasso i ett tal som sändes på YouTube.

Röst mot korruption

Den 59-årige politikern och journalisten Villavicencio var ledamot i Ecuadors nationalförsamling och en av de åtta kandidaterna i presidentval.

Han beskrivs som en av de mest kritiska rösterna mot korruption, särskilt under den tidigare presidenten Rafael Correas regering 2007–2017, som han lämnade in många rättsliga klagomål mot.

Fernando Villavicencio lämnar efter sig fru och fem barn.

Mottog dödshot

Dödsskjutningen sker under en våldsspiral med ökad narkotikahandel och allt fler våldsamma mord i Ecuador.

Villavicencios kampanjrådgivare Patricio Zuquilanda uppger för AP att presidentkandidaten hade mottagit dödshot före skottlossningen.

Han uppmanar också internationella myndigheter att vidta åtgärder mot våldet.

– Det ecuadorianska folket gråter och Ecuador är dödligt sårat. Politik kan inte leda till att samhällsmedborgare dör.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons