Annons
Nyheter

Nobelrosen – ett italienskt experiment

Inte blodröd – snarare en djup nyans av rosa, motståndskraftig och väldoftande.
Rosförädlare Antonio Marchese har fångat Alfred Nobel i form av en ros.
Odling • Publicerad 10 december 2022
Antonio Marchese ägnar sig åt hybridisering av rosor i Sanremo-området. Bland hans mer kända rosor finns Rosa Mystica samt Nobelrosen.Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Villa Nobel i Sanremo. Alfred Nobels villa. I förgrunden rosa nobel - en ros som skapats till industrimannens ära.Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Nobelrosen, skapad av Antonio Marchese.Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Antonio Marchese inspekterar rosplantorna i trädgården till Villa Nobel i Sanremo. Här har man valt att plantera den djupt rosa Nobelrosen.Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

– Jag valde att kombinera flera olika rosor för att visa hur många uppfinningar Alfred Nobel hade, säger Antonio Marchese till TT.

– Och en gång fick vi hela 15 blommor på en gren!

Rosor vid villan

Annons

Buskrosorna står på sina på stadiga stjälkar i trädgården vid Alfred Nobels villa i Sanremo. Trots att det snart är december är de ytterst blomvilliga. Men så är klimatet också mycket milt vintertid på den forne svenska vetenskapsmannen Nobels gamla bostadsort.

– Rosen blev skapad för Nobel, för att visa på den kontakt som finns mellan Sverige och Sanremo, där Alfred Nobel i sin villa tillverkade mycket. Till och med dynamit....

– Nu är rosen planterad vid Villa Nobel, och den blommar nästan året runt.

Det är inte vilka rosor som helst. De fuchsiarosa skapelserna tog Antonio Marchese flera år på att komma fram till rätt ros, med rätt förutsättningar, färg och form. 2017 introducerades rosen.

"En färg för mänskligheten"

Han funderade över Alfred Nobels personlighet innan rosen tog form.

– Jag valde inte färgen röd, för den påminner ju om blod. Den här fuchsiarosa färgen är stark men inte röd. En färg som visar Alfred Nobels mänsklighet, säger Antonio Marchese.

På sin rosodling uppe på kullarna utanför norditalienska Sanremos centrum skapar Antonio Marchese helt nya rosor med unika genuppsättningar. Nobelrosen är inte den enda kändisen i sammanhanget – Antionio Marchese står även bakom den världskända Rosa Mystica, en blekvit skönhet med röda kanter som en gång i tiden beställts av Vatikanen.

När det kommer till Nobelrosen beskriver Antonio Marchese den väldoftande rosen som en blomma för fred.

– Personen som uppfann dynamiten skapade den inte med syfte att döda. Alfred Nobel förde med sig fred och nya uppfinningar.

– Han var en uppfinnare, motståndskraftig och med ett hjärta. Precis som rosen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons