Annons
Nyheter

NMR-medlemmar döms för förstörda minnesmärken

Brott • Publicerad 9 september 2021
Tre NMR-medlemmar döms för grov skadegörelse mot två romska minnesmärken. Kristianstads tingsrätt bedömer dådet som starkt kränkande för romer. Arkivbild.
Tre NMR-medlemmar döms för grov skadegörelse mot två romska minnesmärken. Kristianstads tingsrätt bedömer dådet som starkt kränkande för romer. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen döms för att ha förstört två romska minnesmärken, rapporterar Kristianstadsbladet.

Kristianstads tingsrätt beskriver dådet i april 2020 som en välplanerad operation och konstaterar att det hade ett politiskt syfte inom ramen för en verksamhet bedriven av en högerextremistisk och rasistisk organisation, där de tre dömda är medlemmar.

Annons

Dels har männen utplånat de fysiska spår av den romska kulturen och historien som minnesmärkena varit avsedda att säkerställa, dels har de genom propagandaskyltar och målade ord uttryckligen och starkt kränkt den romska gruppen, konstaterar domstolen.

En 46-årig man döms till skyddstillsyn och dagsböter. En 32-åring och en 26-åring får villkorlig dom och dagsböter. De ska även betala knappt 77 000 kronor i skadestånd till Regionmuseeet Kristianstad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons