Annons
Nyheter

Nio av tio sprutor till personal och chefer

Hittills har bara en tiondel av vaccindoserna gått till äldre på Malmös LSS-boenden och resten till personal och chefer inom förvaltningen. Det är "mycket olyckligt", anser Region Skånes vaccinsamordnare.
Coronaviruset • Publicerad 4 februari 2021
Funktionsstödsförvaltningen i Malmö har tilldelats 175 vaccindoser hittills. Nio av tio har gått till personal. Arkivbild.
Funktionsstödsförvaltningen i Malmö har tilldelats 175 vaccindoser hittills. Nio av tio har gått till personal. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt har Malmös funktionsstödsförvaltning tilldelats cirka 175 doser så här långt. Ungefär 160 av dem har gått till personalen, även sex chefer som inte har direktkontakt med de boende, rapporterar Sydsvenskan.

På de LSS-boenden för personer med intellektuella funktionsnedsättningar som förvaltningen ansvarar för bor ungefär 1 000 personer, varav runt 100 är 70 år eller äldre. Av dem har cirka 15 blivit vaccinerade

Annons

Men att fördelningen blev 9-1 till personalens fördel är ingenting som kommunen kunnat påverka, enligt Charlotte Widén Odder, som samordnar vaccinationerna inom Malmös funktionsstödsförvaltning.

Den ursprungliga planen var att 70-plussarna på LSS-boendena skulle vaccineras parallellt med personalen. Men sedan uteblev utlovade vaccinleveranser till Region Skåne.

"Kunde inte påverka"

– Vaccinet till brukarspåret kom inte enligt plan. Konsekvensen blev att medarbetarna gick före brukarna och det var ingenting som vi på något sätt kunde påverka, säger Charlotte Widén Odder.

Hon tycker själv att det är olyckligt. Däremot försvarar hon att även ett tiotal anställda som inte jobbar nära brukarna fått vaccin, bland dem sex chefer.

– Vi har gjort bedömningen att de arbetar för att säkerställa det brukar- och patientnära arbetet.

"Mycket olyckligt"

Men Region Skåne har reagerat på vaccineringen av chefer. I ett mejlsvar till TT skriver vaccinsamordnare Maria Landgren att hon ser allvarligt på att prioriteringsordningen inte har följts.

"Det är mycket olyckligt. Tid och kraft ska läggas på att vaccinera de mest sköra grupperna i samhället", skriver hon.

När sådana här avsteg uppdagas kontaktar regionen den berörda verksamheten och förtydligar vad som gäller.

Förvaltningens chef Tarek Borg säger att prioriteringen borde ha stämts av med Region Skåne.

– Framöver kommer vi enbart att följa den prioriteringsordning som vi får från Region Skåne.

Annons

När det gäller fördelningen mellan personal och brukare kommenterar inte regionens vaccinsamordnare hur utfallet blivit inom just funktionsstödsförvaltningen. Men totalt i Region Skåne har en mycket större andel av det tillgängliga vaccinet gått till brukare än till personal, framhåller hon.

Flera exempel

Att chefer gått före i vaccinkön har tidigare rapporterats från flera kommuner och regioner. Ett sådant fall är Halmstad, där delar av hemvårdsförvaltningens ledning vaccinerades, trots att all personal inom den patientnära vården inte är färdigvaccinerad.

Ansvariga har förklarat detta med att det var brådskande att använda öppnade förpackningar med doser, som annars hade behövt kasseras. Likartade förklaringar har flera regioner, enligt Aftonbladet.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid Sveriges kommuner och regioner, har i en tidigare TT-intervju förespråkat att kommuner skapar en stand-by-lista för att få ut överblivna doser till prioriterade personer som inte är på plats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons