Annons
Nyheter

Nevs överklagar tingsrättens nej

Vägen mot att bygga eldrivna Saab-bilar blir allt svårare.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014
Foto: 

Nevs begäran om rekonstruktion avslogs av tingsrätten.

Bolaget överklagar nu till hovrätten, och får stöd av leverantörerna.

Annons

Även facket hoppas på en lösning.

En rekonstruktion är nödvändig för att Nevs ska överleva, enligt företagets egen bedömning.

– Vi ser det som en förutsättning för att kunna föra förhandlingarna i hamn och i mål. Vi behöver mer tid, säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund, och syftar på de diskussioner som förs med två "globala fordonstillverkare".

Nevs måste få in nytt kapital för att fortsätta verksamheten. Rykten har nämnt kinesiska Dongfeng och indiska Mahindra som tänkbara partners.

Skydd mot fogden

Men Nevs har cirka 400 miljoner kronor i skulder till leverantörer, som i flera fall vänt sig till Kronofogden för att få sina pengar. Om fogden skrider till verket kan bolaget vara illa ute.

– Det finns vissa åtgärder som Kronofogden eventuellt skulle kunna vidta, som kan handla om att utmäta tillgångar som är en del av förhandlingen och de tänkta avtalen, säger Mikael Östlund.

I en rekonstruktion, däremot, blir skulderna frysta. Nevs ambition är att på sikt betala allt, när man nått avtal med sina två förhandlingspartners.

Phoenix är räddningen

En nyckelroll i detta har Phoenix, en plattform för nya bilmodeller som ingick när Nevs köpte det mesta av Saab Automobiles konkursbo. Planen är att bilda ett dotterbolag runt Phoenix, och sälja hälften av det till ett av företagen man förhandlar med.

Annons

Men Vänersborgs tingsrätt anser att de planer Nevs har presenterat är för osäkra. Uppgifterna om finansiella lösningar "framstår som vaga och är helt odokumenterade", skriver rätten i sitt beslut.

Nevs meddelade direkt att man kommer att överklaga beslutet till hovrätten.

Fredrik Sidahl, vd för leverantörsorganisationen FKG, hoppas att hovrätten ser mera välvilligt på Nevs begäran.

– Jag tycker att det skulle vara märkligt om inte hovrätten nu skulle ge Nevs en möjlighet till att fortsätta sina förhandlingar med de här intressenterna, säger Sidahl.

Modern fabrik

De underleverantörer han haft kontakt med har varit övertygade om en fortsättning för Nevs.

– Fabriken är en av Europas modernaste och de har utvecklat teknik som är attraktiv, säger Sidahl.

Tingsrättens nej kom oväntat även för IF Metallfacket.

– Ett mycket tråkigt besked, säger klubbordföranden Stefan Larsson.

Återstår konkurs nu?

Annons

– Jag vill inte tro det. Jag hoppas och tror att vi kan finna en lösning.

Rekonstruktion

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men på sikt bedöms ha möjlighet att överleva.

Företaget självt, eller någon fordringsägare, gör en ansökan till tingsrätten. Om rätten säger ja, utses också en rekonstruktör.

I rekonstruktionen kan ingå ett offentligt ackord, vilket innebär att fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.

Medan rekonstruktionen pågår kan företaget inte sättas i konkurs, ingen utmätning får göras och inga skulder betalas.

Löner kan utbetalas med statlig lönegaranti, men kostnaden ska då återbetalas av företaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons