Annons
Nyheter

Netanyahus regering börjar ta form

Israel • Publicerad 1 december 2022
Israels tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild från november.
Israels tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild från november.Foto: Abir Sultan/AP/TT

Benjamin Netanyahu har hittat flera av sina tänkta ministrar i den regering han har fått uppdrag att bilda.

Den 73-årige veteranpolitikern Netanyahus högerparti Likud med stödpartier nådde en tydlig majoritet i det senaste israeliska valet. Resultatet spåddes kunna bli en av de mest högerorienterade regeringarna i landets historia, och så ser det ut att bli.

Annons

Netanyahu har kommit överens med extremhögergruppen Religiös sionism om att gruppen bland annat ska få poster som integrationsminister och minister med ansvar för bosättningar.

Grupperingen får därmed kontroll över en av sina stora frågor och ledaren Bezalel Smotrich kallar uppgörelsen "ett historiskt steg" mot att kunna bygga ut bosättningar.

Enligt AFP bor runt 475 000 judiska bosättare i dag på den ockuperade Västbanken, i samhällen som under internationell lag ses som olagliga.

Regeringsbygget är ännu inte klart och Netanyahu behöver stöd av ytterligare två ultraortodoxa partier. Han har fram till den 11 december på sig att bilda regering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons