Annons
Nyheter

Tillväxt i stället för utdelning för Nent

Nordic Entertainment Group (Nent) straffas på börsen efter beskedet om slopad utdelning för att ladda upp för expansion. Även kommande år ser det ut som att ägarna får söka avkastning på annat håll.
Ekonomi • Publicerad 9 februari 2021
Mediekoncernen Nent, som bland annat äger Viaplay, slopar utdelningen med hänvisning till en storsatsning utomlands. Arkivbild.
Mediekoncernen Nent, som bland annat äger Viaplay, slopar utdelningen med hänvisning till en storsatsning utomlands. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Den omedelbara marknadsreaktionen på beskedet är negativt. Nent-aktien, som lyfte drygt 50 procent i fjol, backar drygt 5 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen och har därmed tappat nästan 8 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Styrelsens förslag om att inte dela ut i år och kommande år levereras i ett bokslut där mediekoncernen Nent – som bland annat äger TV3 och Viaplay – redovisar en vändning till vinst i fjärde kvartalet.

"Tar marknadsandelar"

Annons

Trenden är klart positiv när det gäller abonnenter och annonsmarknaden visar tecken på att börja tina upp efter pandemismällen våren 2020.

– Det har varit ett starkt år, 2020, som naturligtvis till viss del drivs av pandemin. Vi tar marknadsandelar. 207 000 nya betalande abonnenter i fjärde kvartalet, det är jag klart nöjd med, säger Anders Jensen.

Förutom den geografiska expansion bolaget har flaggat för siktar Nent på att öka antalet originalproduktioner med 40 stycken i år. Det kan jämföras med dagens 70 originalproduktioner.

– De är en absolut spjutspets för oss, säger Jensen.

Samtidigt hoppas han att film- och tv-bolagen i Hollywood ska få i gång maskineriet så snart det går, vilket skulle stärka bolagets ställning ännu mer.

– Vi har väldigt många så kallade förstafönster på amerikanska serier som är populära just nu. Vi ser fram emot att få tillbaka dem, säger han.

Krut i ladorna

Utdelningen för 2020 skulle ha uppgått till i runda slängar en halv miljard om man följer bolagets utdelningspolicy, som säger att Nent ska dela ut 30–50 procent av bolagets fria kassaflöde. Men med en nyemission på 3,5 miljarder för dörren och expansionsplaner för ett tiotal nya marknader på fem år är utdelning inte aktuellt på flera år.

Stärkt balansräkning är också viktigt, enligt Jensen.

– Så att vi har mer krut i ladorna när möjligheterna uppstår, säger han.

– Det finns så många stora och relevanta expansionsmöjligheter och det finns ett fönster just nu, som vi ska använda. Det kommer inte vara öppet för evigt, om man säger så, tillägger han.

Fakta: Nents bokslut i korthet

Nent, som bland annat äger tv-kanalen TV3 och streamingtjänsten Viaplay, redovisar en vinst före skatt på 86 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Under motsvarande kvartal 2019 gjorde bolaget en förlust på 251 miljoner kronor.

Antalet betalande Viaplay-kunder ökade med 207 000 jämfört med tredje kvartalet och med 33 procent jämfört med fjärde kvartalet 2019.

Nettoomsättningen under fjärde kvartalet 2109 föll till 3 182 miljoner kronor, ned från 3 825 miljoner ett år tidigare.

Bolagets styrelse föreslår ingen utdelning för 2020, med hänvisning till beslutet på en extra bolagsstämma i januari om en nyemission på mer än 3,5 miljarder kronor.

Nyemissionen har motiverats med expansionsplaner för Viaplay, som siktar på att ta sig in på fem nya marknader under 2021 och tio nya marknader på fem år.

Koncernchefen Anders Jensen räknar med att antalet Viaplay-abonnenter i Norden ökar med 400 000 i år och att det därtill kommer 250 000 nya Viaplay-abonnenter på nya internationella marknader.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons