Annons
Nyheter

Nekar till mordförsök efter Emporiaskjutning

Den 16-åring som åtalats efter skjutningen på köpcentret Emporia i Malmö erkänner mordet på en 31-årig gängledare, men nekar till mordförsök mot tre personer – bland annat den kvinna som blev skjuten i ryggen.
Brott • Publicerad 8 augusti 2023
Rättegången mot den misstänkte 16-åringen inleds i Malmö.
Rättegången mot den misstänkte 16-åringen inleds i Malmö.Foto: Andreas Hillergren/TT

Klädd i svart jacka med huvan uppfälld tittar 16-åringen rakt framför sig och vrider sig fram och tillbaka på stolen, när rättegången inleds i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

På åhörarplats finns en handfull journalister – men eftersom rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar förutom den inledande knappa halvtimmen är pressuppbådet inte massivt.

Annons

Åklagare Michelle Stein åtalar tonårspojken för mord, mordförsök och framkallande av fara för annan. Hon framhåller att han visat stor hänsynslöshet och likgiltighet för utomstående personers liv och hälsa.

Erkänner mord

– Han erkänner gärningen och medger ansvar för mord, säger försvarsadvokat Johan Fernvall om mordåtalet.

När det gäller kvinnan som sköts i ryggen erkänner han vållande till kroppsskada och rörande kvinnans pojkvän och son erkänner han framkallande av fara för annan.

Pojken är åtalad för att ha utsatt ytterligare åtta personer för fara genom att ha skjutit i riktning mot dem när han försökte träffa 31-åringen. I den delen erkänner han att två av de åtta utsatts för framkallande av fara för annan.

Mer än 1,5 miljoner

Totalt krävs 16-åringen på mer än 1,5 miljoner kronor i skadestånd. Dödsboet och den 31-årige mannens efterlevande kräver totalt 454 000 kronor, de tre personer som åklagaren anser utsatts för mordförsök kräver tillsammans 650 000 kronor och de åtta som enligt åklagaren utsattes för framkallande av fara för annan kräver 60 000 kronor var.

Rättegången väntas pågå under sex dagar fram till och med den 22 augusti, men det ska ske bakom stängda dörrar, har Malmö tingsrätt beslutat.

Domare Lennart Strinäs hänvisar till att en förundersökning fortfarande pågår mot sju andra personer som är misstänkta för delaktighet i mordet. Det innebär att uppgifter som omfattas av förundersökningssekretess kommer att avhandlas under rättegången.

Dessutom hänvisar han till de speciella regler som gäller unga lagöverträdare.

– Man får hålla stängda dörrar om målet är av mycket stort allmänintresse och det är ju målet, säger Lennart Strinäs.

Fakta: Åtalet

Den 19 augusti 2022 klockan 17:08 avlossades en serie skott inne i köpcentret Emporia i Malmö. Klockan 17:29 samma dag greps en 15-årig pojke som var på väg därifrån i taxi.

Han är åtalad för att mördat en 31-årig man, ett brott som han erkänner. Enligt åtalet begicks mordet tillsammans och i samförstånd med andra personer. Sju personer är häktade för misstänkt inblandning, men ett separat åtal som gäller dem väntas senare under hösten.

Den nu 16-årige pojken är också åtalad för tre mordförsök. En kvinna som är bosatt i Norge var på besök i Malmö och befann sig nära 31-åringen när han försökte undkomma skotten. Hon träffades av skott i ryggen. Intill henne fanns hennes son och pojkvän.

Åklagaren har garderat sig med ett alternativt yrkande när det gäller kvinnan: Grovt vållande till kroppsskada. Alternativt yrkande när det gäller pojkvännen och sonen är att 16-åringen ska dömas för framkallande av fara för annan.

Han åtalas också för framkallande av fara för annan eftersom han avlossat skott i riktning mot ytterligare åtta personer. Enligt åklagaren har dessa personer utsatts för livsfara eller fara för svår kroppsskada. Det handlar om två anställda på Emporia, två mammor med varsitt barn och en pappa och hans barn.

Vidare är 16-åringen åtalad för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar i en säkerhetssal och väntas pågå till och med den 22 augusti. Bara när åklagarens och målsägandenas yrkanden presenteras samt när den åtalades inställning redovisas tillåts åhörare.

Källa: Malmö tingsrätt

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons