Annons
Nyheter

Nej till undantag för utländska forskare

En majoritet i riksdagen har röstat nej till särskilda undantag för internationella forskare att få uppehållstillstånd.
Liberalernas Maria Nilsson är besviken och menar att Sveriges ställning som forskningsnation hotas.
Politik • Publicerad 21 oktober 2021
En majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott har sagt nej till att göra särskilda undantag för utländska forskare att få uppehållstillstånd. Arkivbild.
En majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott har sagt nej till att göra särskilda undantag för utländska forskare att få uppehållstillstånd. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med den nya migrationslagen som trädde i kraft den 20 juli 2021 förändrades reglerna för att få stanna i Sverige. Tidsbegränsade uppehållstillstånd är nu huvudregel och nya krav ställs på alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd.

Lagändringen gjorde att krav infördes på minst 18 månaders anställningskontrakt för att beviljas permanent uppehållstillstånd.

Annons

I ett tillägg till utlänningslagen 2014 möjliggjordes för utländska doktorander att efter fyra år söka ett permanent uppehållstillstånd. Detta tillägg har nu slopats.

Väckt kritik

Inom forskarvärlden väckte detta kritik, bland annat från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). Många doktorer och forskare har kortare kontrakt och tidsbegränsade anställningar.

”Vår mest kompetenta arbetskraft, som verkligen behövs i Sverige, är nu stressade, oroliga och förvirrade och i många fall söker de sig bort redan”, skrev SUHF.

Frågan har på initiativ från Liberalerna (L) behandlats i riksdagens socialförsäkringsutskott. Under torsdagen röstades förslaget ned av regeringspartierna, M, KD och SD.

Maria Nilsson, L:s talesperson i högskole- och forskningsfrågor, är besviken. Hon hade hoppats att fler partier än Centern och Vänsterpartiet ställt sig bakom initiativet.

"Oerhört starkt"

– Vi står oerhört starkt bakom att Sverige ska vara en avancerad forskningsnation nära eller i den absoluta världstoppen. Och det klarar vi inte om vi inte också välkomnar internationella forskare utanför EU och ger möjligheter till forskarkarriär på våra svenska lärosäten, inte bara att de kan komma hit under en kortare period.

Justitieminister Morgan Johansson (S) hänvisar via sin pressekreterare till uttalanden som han tidigare gjort i frågan.

”Forskare och doktorander måste uppfylla de krav som ställs för permanent uppehållstillstånd, precis som alla andra som omfattas av reglerna. Om man vill att en doktorand ska kunna få permanent uppehållstillstånd, så får man anställa honom eller henne på 18 månader hädanefter."

Fakta: Utlänningslagen

De nya reglerna som infördes i utlänningslagen den 20 juli ersatte den tillfälliga lagen som har begränsat möjligheten till uppehållstillstånd för skyddsbehövande och deras anhöriga sedan 2016.

Ändringarna i utlänningslagen är dock mer omfattande än vad den tillfälliga lagen var, och påverkar nästan alla som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige. Bland annat gäller krav på minst 18 månaders anställningskontrakt för att permanent uppehållstillstånd ska beviljas.

Mellan den äldre versionen och den nya finns inga övergångsregler. Det innebär att alla beslut som fattas 20 juli eller senare baseras på de nya reglerna, oavsett när ansökan skickades in.

Källor: Regeringen, Migrationsverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons