Annons
Nyheter

Nej till nya friskolor: "Allvarliga brister"

Thorengruppen stoppas från all nyetablering och utökning av sin utbildningsverksamhet. Skolinspektionen anser att bristerna på några av företagets skolor är allvarliga och måste åtgärdas först.
Utbildning • Publicerad 12 oktober 2022
Thorengruppen stoppas från nyetablering och utökning av sin utbildningsverksamhet. Arkivbild.
Thorengruppen stoppas från nyetablering och utökning av sin utbildningsverksamhet. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Thorengruppen har gjort 28 olika ansökningar om nyetablering eller utökning av skolverksamheten, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Vi har bedömt att det finns brister i sökandens befintliga verksamhet som är så pass allvarliga att vi bedömer att man i nuläget inte har förutsättningar att driva ytterligare verksamhet, säger Carin Clevesjö, enhetschef för tillståndsenheten på Skolinspektionen, till SVT.

Annons

På företagets skola Thoren framtid i Älmhult hade grundskoleeleverna inte fått geografiundervisning på två år, visade det sig vid Skolinspektionens tillsyn där i våras. Skolor i Sundsvall och Solna har uppvisat liknande brister, vilket lett till att Thorengruppen hotats med vite.

I ett mejl till SVT svarar Thorengruppens etableringsansvariga, Christina Runesdotter, att man inte kan bedöma en huvudmans kvalitet utifrån "enskilda ärenden".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons