Annons

Nedtrappat tonläge om verket i Zaporizjzja

Det spända läget kring kärnkraftverket i Zaporizjzja håller på att avta, enligt en talesperson för Ukrainas militär.
FN försöker fortsatt få större tillgång till kärnkraftverket.
Ukraina • Publicerad 6 juli 2023
Kärnkraftverket i Zaporizjzja är Europas största. Bilden är tagen i slutet av juni.
Kärnkraftverket i Zaporizjzja är Europas största. Bilden är tagen i slutet av juni.Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Ukraina och Ryssland har under veckan anklagat varandra för att planera sabotage vid det ryskkontrollerade kärnkraftverket.

Men nu säger Natalija Humenjuk, en talesperson för den ukrainska armén, att tonläget håller på att mattas av. Hon gör gällande att det är tack vare Kievs militära och diplomatiska ansträngningar "tillsammans med våra utländska partner som har satt press" på Ryssland.

Annons

Det upptrappade tonläget har lett till farhågor om att risken ska öka för en kärnkraftskatastrof. Under onsdagen bad FN:s observatörer vid IAEA om ökad tillgång till kärnkraftverket, för att "bekräfta att det inte finns några minor eller sprängämnen på platsen".

"Med ökade militära spänningar och aktiviteter i den region där detta stora kärnkraftverk är beläget måste våra experter kunna verifiera fakta på plats", säger IAEA-chefen Rafael Grossi i ett uttalande.

IAEA:s personal på plats har de senaste veckorna inspekterat flera platser på anläggningen men inte noterat några synliga indikationer på minor eller sprängämnen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons