Annons
Nyheter

Snön rör sig österut – men mer snö väntas

Onsdagens kraftiga snöväder ledde till inställda flyg och bussar i Stockholmsområdet.
Snöfallet rör sig österut, bort från Sverige – men på torsdagen väntas en ny omgång i Göteborg och Västsverige.
Väder • Publicerad 8 mars 2023
Högvaktssoldater i snön vid kungliga slottet. Onsdagens kraftiga snöoväder slog hårt mot Stockholmsområdet.
Högvaktssoldater i snön vid kungliga slottet. Onsdagens kraftiga snöoväder slog hårt mot Stockholmsområdet.Foto: Ali Lorestani/TT

Det omfattande snöoväder som dragit in över Stockholmsområdet har ställt till stora problem under onsdagen.

– Vi har fortfarande kvar en del snöbyar som ligger kvar i främst nordöstra Uppland och över norra Gotland, men merparten av snöfallet har passerat och försvinner vidare österut under natten, säger Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

Flyg och bussar inställd

Annons

Flera avgångar från Arlanda har ställts in eller försenats till följd av vädret. På Bromma har flygtrafiken flutit på bättre med mindre förseningar.

Snöovädret har också slagit hårt mot kollektivtrafiken. Under morgonen ställde SL in ett hundratal busslinjer i Stockholms län. Även spårtrafiken, däribland tunnelbanans gröna linje, Roslagsbanan och tvärbanan har drabbats av förseningar och inställda avgångar.

– Det är fortfarande förseningar och indragna linjer men det har blivit klart mycket bättre läge sedan 16–17-tiden. Men samtidigt är det inte helt över, det tar ett tag att få undan snön i Stockholm, säger SL:s presschef Andreas Strömberg vid 19.30-tiden.

En av de Stockholmskommuner som drabbats hårt av snöovädret är Värmdö, som har tre bandvagnsresurser i beredskap på brandstationen.

– Deras primära uppgift är att stötta i hemtjänst och också i akuta 112-ärenden, säger Magnus Brattgård, säkerhetschef på Värmdö kommun.

Nytt snöfall väntas i väst

De kommande dagarna bjuder på fortsatt kyla och mer vinterväder. Framåt kvällen drar ett nytt snöfallsområde in över Värmland och drabbar Västra Götaland under torsdagen. SMHI har utfärdat gula vädervarningar i delar av nordvästra Västra Götaland samt sydväst om Vänern.

– Det är ett stråk med lite kraftigare snöfall även i morgon som sträcker sig från Storgöteborg och Kungsbackatrakterna upp mot Skövdetrakterna. Där kan det komma en del igen, 5 till lokalt 15 centimeter och 15–20 centimeter framför allt i Storgöteborg och ner mot Kungsbacka och Varberg, säger SMHI:s meteorolog Max Schildt.

Inte lika kraftigt

Snöfallet väntas sedan röra sig österut mot Svealand, men blir inte lika kraftigt som under onsdagen.

– För Upplands och Sörmlands del kommer det mest röra sig om lätt snöfall under eftermiddagen och kvällen, säger Schildt.

SMHI räknar även med ymnigt snöfall i södra Svealand under torsdagskvällen.

Annons

Sedan vintervädret gjorde comeback har mest snö uppmätts i Västergötland, Stockholms skärgård, Roslagen och norra Östergötland det senaste dygnet, enligt SMHI.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons