Annons
Nyheter

Navalnyj gripen vid hemkomst i Moskva

Aleksej Navalnyj har kommit hem till Ryssland – och omgående gripits av polis.
Stämningen var mer än spänd på den flygplats i Moskva där såväl anhängare som polis stod i beredskap att ta emot den ryske oppositionsledaren. I allra sista stund dirigerades flygplanet om till en annan flygplats.
Ryssland • Publicerad 17 januari 2021
Polisfordon har parkerats vid Vnukovos internationella flygplats i Moskva inför Navalnyjs ankomst.
Polisfordon har parkerats vid Vnukovos internationella flygplats i Moskva inför Navalnyjs ankomst.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT
Poliser griper en man på Vnukovo-flygplatsen inför det att Aleksej Navalnyj väntades landa där.
Poliser griper en man på Vnukovo-flygplatsen inför det att Aleksej Navalnyj väntades landa där.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT
Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja på bussen till flygplatsterminalen på Sjeremetevo, efter att de landat i Moskva.
Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja på bussen till flygplatsterminalen på Sjeremetevo, efter att de landat i Moskva.Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT
Aleksej Navalnyj ombord på planet som ska ta honom till Moskva.
Aleksej Navalnyj ombord på planet som ska ta honom till Moskva.Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT
Poliser på vakt inför den först planerade landningen på Vnukovo.
Poliser på vakt inför den först planerade landningen på Vnukovo.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Navalnyj stoppades i passkontrollen i ankomstterminalen på flygplatsen Sjeremetevo. Där hamnade han i samspråk med en grupp poliser och visade sitt pass för att få komma in i Ryssland, varpå han skildes från sitt resesällskap.

Han fördes iväg utan att poliserna gav någon förklaring, mer än att de behövde "klargöra omständigheterna" kring hans hemkomst, uppger hans pressekreterare Kira Jarmysj.

Annons

"Vad som händer Aleksej, vad hans status är och var han har förts är okänt", skriver hon på Twitter.

Rysslands fängelsesmyndighet bekräftar att han har gripits.

Tiotals gripna

Många anhängare till den ryska oppositionens frontfigur hade trotsat myndigheternas direktiv och sökt sig till flygplatsen Vnukovo, där de möttes av mängder av kravallutrustad polis.

Många människor greps – däribland flera av Navalnyjs nära medarbetare och hans bror – och kravallutrustade, kamoflageklädda poliser drev ut folkmassan ur terminalbyggnaden.

Åtminstone 37 personer har omhändertagits av ordningsmakten, enligt en rysk organisation som bevakar polisens aktion.

Det var när planet gick ned för landning som det kom ett plötsligt besked om att det inte hade tillåtelse att landa. En stund senare landade det i stället på flygplatsen Sjeremetevo, nordost om Moskva.

Optimistisk vid avresa

– Gripas, jag? Jag är en oskyldig person, sade Aleksej Navalnyj när han gick ombord planet i Tyskland på eftermiddagen.

– Jag mår toppen. Äntligen är jag på väg hem till min stad.

Det har gått fem månader sedan han insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut maktcentrumet Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

44-åringen har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfrisknat nästan helt. När han började planera sin hemresa riktades det nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som ett varningens finger för att han kommer att gripas om och när han kommer.

Annons

– Vad ska jag vara rädd för? Vad kan hända mig i Ryssland? Jag känner mig som en rysk medborgare som har all rätt att återvända, säger Navalnyj vid avresa.

Kravallpoliser griper

I sociala medier hade flera tusen personer sagt sig vara beredda att delta i Navalnyjs välkomnande, men myndigheterna gav inte tillstånd till någon folksamling med hänvisning till smittspridningen. När polisen meddelade att ingen skulle få tillträde utan giltig flygbiljett valde många att införskaffa en sådan.

På plats finns också ledare inom Navalnyjs politiska rörelse som rest från olika delar av landet.

Anhängare har gjort gällande att myndigheterna försökt stoppa dem från att delta på många sätt, även vid resor från andra ryska städer. Och samtidigt som oppositionsledaren och hans fru Julia lämnade Berlin kom de första rapporterna om att människor blivit gripna på Vnukovo.

I ryska medier, som är mer eller mindre förbundna att förhålla sig till regeringens syn på saker och ting, får Navalnyjs hemkomst måttlig uppmärksamhet. Vissa stora tidningar och tv-kanaler noterar det inte över huvud taget, medan mer frispråkiga publikationer följer det i realtid.

Officiellt ointresse

Tysklands justitiedepartement har lämnat över utredningsmaterial till ryska myndigheter, bland annat intervjuer med Navalnyj om förgiftningen. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger enligt nyhetsbyrån Interfax att det inte innehöll något av betydelse.

Grävande journalister vid CNN, Der Spiegel, The Insider och journalistgruppen Bellingcat har avslöjat ett nätverk av personer inom underrättelsetjänsten FSB som följt Navalnyj under en längre tid.

I Tyskland fastställde laboratorier att Aleksej Navalnyj förgiftats med en variant av det Sovjetutvecklade militära nervgiftet novitjok. Laboratorier i Sverige och Frankrike skrev under på den slutsatsen, varpå omvärlden reagerade på formellt vis och krävde svar från Moskva.

Försöker samla oppositionen

När Navalnyj insjuknade i augusti var han på väg hem till Moskva från Sibirien, där han deltog i valrörelsen inför regionala och lokala val under hösten. Hans egen bedömning är att maktens män beordrade en förgiftning av honom för att förhindra att hans rörelses inflytande växer inför parlamentsvalet senare i år.

Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser och har kommit med en mängd olika förklaringar till det inträffade, där absurda anklagelser inte sällan riktats mot Navalnyj själv. President Vladimir Putin sade i sin årliga frågestund att det omöjligen kunde ha varit underrättelsetjänsten FSB som låg bakom förgiftningen, eftersom de hade "avslutat jobbet".

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK och rullat upp korruptionsskandaler i videoklipp på nätet som setts av miljontals människor.

Han engagerade sig till en början direkt i politiken inom rådande system och kandiderade bland annat till posten som Moskvas borgmästare, där han fick 27 procent av rösterna och förlorade mot maktpartiet Enade Rysslands kandidat. Tvivelaktiga brottsdomar innebär att han inte längre tillåts ställa upp själv i val.

I stället är hans politiska rörelses strategi att samla en bred opposition bakom enskilda kandidater som bedöms ha störst möjlighet att besegra maktpartiet Enade Rysslands kandidater i enmansvalkretsar, landet över.

44-åringen kommer från Moskvaregionen, är gift med frun Julia Navalnaja och har två barn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons