Annons
Nyheter

Nato tar kommandot i Libyen

Nato tar kommandot över de internationella insatserna i Libyen inom ett par dagar. Gadaffis styrkor har tvingats på reträtt i den belägrade staden Misrata, där 30 av deras krypskyttar dödats.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2011
Försvarsalliansen Nato tar inom några dagar över kommandot för Libyeninsatserna.
Försvarsalliansen Nato tar inom några dagar över kommandot för Libyeninsatserna.Foto: Andrew Medichini

Tripoli

Överste Muammar Gaddafi bröt mot flygförbudet genom att skicka upp ett stridsflygplan över Misrata på torsdagen. Det sköts omedelbart ner av franska stridsflygplan uppgav tv-kanalen ABC News.

Annons

Gaddafis styrkor lyckades rulla in staden med stridsvagnar och krypskyttar nattetid men tvingades senare på torsdagen tillbaka. Det största sjukhuset utsattes för granatbeskjutning och eldgivning från krypskyttar.

Talesmannen Abdelbasset Abu Mzereiq sade att rebellerna hade hittat ett sätt att nå krypskyttarna på hustaken och dödat 30 av dem.

– De har också lyckats att göra det väldigt svårt för dem som är kvar att röra sig eftersom de begav sig till huset där krypskyttarna befinner sig och sprängde trappor i huset, så nu är de fast, sade han.

Hamnen övergavs

Gaddafis styrkor intog även hamnen i Misrata, där tusentals migranter och gästarbetare är strandsatta i hopp om att evakueras från Libyen. De krigsfartyg och båtar som stationerats där hade försvunnit på kvällen enligt talesmannen.

Stridsvagnar utanför Misrata förstördes vid flygbombningarna men inga inne i staden, vilket antyder hur svårt FN-uppdraget att skydda civilbefolkningen är. Sjukhuset utsattes för granatbeskjutning och eldgivning från krypskyttar. Vid beskjutningen av sjukhuset och andra civila mål dödade Gaddafis styrkor sju människor i onsdags och ytterligare två på torsdagen, sade Abu Mzereiq.

Stridsvagnar utanför Misrata förstördes vid flygbombningarna men inga inne i staden, vilket antyder hur svårt FN-uppdraget att skydda civilbefolkningen är.

Nato tar befälet

Regimen säger att närmare hundra civila har dödats av flygräderna som pågått mot mål Libyen under snart en veckas tid. Den USA-ledda insatsen har skjutit över 175 Tomahawk-raketer för att slå ut Gaddafis luftvärn och begränsa regimens förmåga att skjuta ner jaktplan.

Flygräder gjordes även mot Tripoli. Representanter för regimen tog med sig utländska journalister till ett sjukhus i huvudstaden där 18 manskroppar visades upp. De sades vara militärer och civila som fallit offer för flygattackerna. Liken var förbrända till oigenkännlighet och det gick inte att se vilka som eventuellt var civila.

Medan Libyen-insatsen pågick med full kraft fortsatte diskussionen om hur den ska genomföras. På torsdagskvällen avslöjade Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu att Nato inom några dagar övertar kommandot. En kompromiss hade nåtts på en telefonkonferens med kollegorna från USA, Frankrike och Storbritannien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons