Annons

Nato-chefen: Låt Ukraina slå till i Ryssland

Nato-chefen Jens Stoltenberg vill att Ukraina får större frihet att använda västs vapen. Tiden är kommen för att låta landet attackera på rysk mark, säger han i en intervju.
Ukraina • Publicerad 25 maj 2024
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skakar hand med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skakar hand med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Vapenleveranserna till Ukraina har hittills kommit med begränsningen om att inte användas för att attackera militära mål i Ryssland.

Nyligen föreslog dock USA:s utrikesminister Antony Blinken under ett besök i Kiev att villkoret hävs för amerikanska vapen. President Joe Biden har ännu inte satt ned foten.

Annons

Nu slår Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg in på samma spår. I en intervju med The Economist säger han att tiden är kommen för allierade att överväga att lyfta restriktionen.

– Vi måste komma ihåg vad det här är. Det här är ett aggressionskrig från Ryssland mot Ukraina. Ukraina har rätt att försvara sig. Och det inkluderar att attackera mål på ryskt territorium, säger han.

Det är av särskild vikt nu när intensiva strider pågår i Charkiv, nära gränsen till Ryssland, tillägger han.

Stoltenberg tror trots allt inte att Ryssland kommer att göra ett genombrott i Charkiv. De kommer att framrycka och ta viss mark, men de ryska trupperna betalar ett högt pris, enligt generalsekreteraren.

Han är också kritisk till att europeiska länder inte har levt upp till löftet om att leverera en miljon artillerigranater till Ukraina.

Stoltenberg står samtidigt fast vid att Nato inte kommer att gå in med soldater i kriget.

– Vi förser utbildning, vapen och ammunition till Ukraina, men vi kommer inte att vara direkt involverade från Natos territorium i stridsoperationer över eller i Ukraina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons