Annons

Nasa: Vete för miljarder på ockuperad mark

Årets veteskörd i Ukraina ser ut att ha blivit bättre än befarat, enligt amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Men Ryssland har antagligen tagit en stor del av den.
Ukraina • Publicerad 4 december 2022
Vet skördas utanför byn Zghurivka i augusti.
Vet skördas utanför byn Zghurivka i augusti.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Det har funnits en oro för hur den storskaliga ryska invasionen skulle slå mot jordbruket i Ukraina, som har bland de mest bördiga fälten på planeten.

"Nu börjar vi få svar. Våra satellitbaserade produktionsantal för 2022 års höstveteskörd i Ukraina visar tydligt att bönderna till stor del haft en framgångsrik skörd", säger Inbal Becker-Reshef, chef för Nasas skördeprogram, i ett uttalande.

Annons

Med hjälp av satellitbilder har forskarna analyserat skörden i Ukraina under året, och beräknat den till 26,6 miljoner ton vete. Det är mindre än de 33 miljoner ton som skördades året innan, men nära genomsnittet för de senaste fem åren på 27,9 miljoner ton.

Men 22 procent av skörden fanns på ryskockuperad mark i öst, vilket gör att Nasa bedömer att Ukraina förlorat 5,8 miljoner ton vete, till ett värde av 1 miljard dollar (10 miljarder kronor).

I samband med att den storskaliga invasionen inleddes i februari trodde en del bedömare att så mycket som 30 procent av Ukrainas höstgrödor skulle gå till spillo.

Så illa blev det inte. Ungefär 6 procent av grödorna skördades aldrig och gick därmed till spillo. Enligt Nasa var det främst i närheten av frontlinjen.

"Att veta den faktiska produktionsnivån i Ukraina bidrar till minskad osäkerhet och prisrörlighet på matmarknaderna", säger Becker-Reshef.

Rättad version: I en tidigare version angavs felaktig mängd vete som skördats i år och tidigare år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons