Annons
Nyheter

Näringslivsprofilen: "Jag är ingen börsgubbe"

Näringslivsprofilen Percy Nilsson beskriver det som en slump att han köpte aktier den där specifika dagen då sms:et från Dan Olofsson kom. Nu är båda misstänkta för grovt insiderbrott men nekar till brott.
Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2021
Percy Nilsson (sittande till vänster) och Dan Olofsson (till höger) tillsammans med försvarsadvokaten Lars Kruse inför förhören i Stockholms tingsrätt under tisdagen.De är åtalade för insiderbrott i samband med miljardförsäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park.
Percy Nilsson (sittande till vänster) och Dan Olofsson (till höger) tillsammans med försvarsadvokaten Lars Kruse inför förhören i Stockholms tingsrätt under tisdagen.De är åtalade för insiderbrott i samband med miljardförsäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park.Foto: Jessica Gow/TT

Han återkommer till det flera gånger. Att handel med aktier inte är något han eller hans bolag brukar syssla med.

– Jag är byggare, ingen börshandlare, säger Percy Nilsson.

Annons

Han har heller inget minne av att ha tagit emot ett sms från Dan Olofsson, också han känd profil inom näringslivet, om ett kommande bud på fastighetsbolaget Victoria Park, trots att han svarat på meddelandet med två tummar upp.

– Jag får sms från Zlatan ibland också och då skickar jag en tumme tillbaka. Jag har inget minne att jag har fått något sms. Jag får så många sms, säger Percy Nilsson.

Känd Malmöprofil

Fastighetsmagnaten Percy Nilsson har en lång historia i Malmös näringsliv bakom sig.

Att han nu sitter i Stockholms tingsrätt handlar om ett aktieköp som gjordes i maj 2018 i fastighetsbolaget Victoria Park där han, via bolag, sedan tidigare var ägare till en liten andel. Köpet gjordes tidsmässigt efter det att Dan Olofsson skickat information om ett kommande bud på Victoria Park. Åtal väcktes 2020 och de båda är misstänkta för grovt insiderbrott men nekar till brott.

Nämnda sms löd:

"Hej Percy. Kommer ett bud i morgon på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan".

Åklagaren hävdar att sms:et är att se som en uppmaning från Dan Olofsson att köpa aktier, och att Percy Nilsson agerat på det.

Percy Nilsson säger att han sällan köper aktier och då inte efter någons köpråd, utan i för honom redan välkända bolag han tror på och att det inte brukar ske med någon brådska när beslut är fattat.

– Anledningen att jag har satsat på Victoria Park är för att jag begriper vad de sysslar med, säger Percy Nilsson.

Enligt honom är det en slump att köpet av aktier i Victoria Park för 3 miljoner kronor gjordes samma dag som sms:et kom, att det redan innan fanns planer på att köpa aktier när tillfälle gavs.

Ville inte uppmana

Annons

Dan Olofsson grundade den globala konsultkoncernen Danir. Danir ägde en betydande post i Victoria Park. Det pågick en budstrid om fastighetsbolaget och Dan Olofsson var inblandad i att sy ihop en affär med tyska Vonovia som hade lagt det högsta budet. Han var medveten om att liknande affärer kunde ros i land på marginalen och ville därför göra vad han kunde för att allting skulle gå i mål.

– Därför skickade jag sms:et till Percy. Jag hade en förhoppning om att han skulle följa mig i spåren och acceptera Vonovias bud, säger Dan Olofsson i rätten.

Syftet var inte att uppmana till köp.

– För mig var det en självklarhet att man inte handlar baserat på insiderinformation. För att inget missförstånd skulle uppstå skrev jag tydligt 'insiderinformation som ska hanteras varsamt', säger Dan Olofsson.

Han säger att han är mycket väl medveten om regelverket kring insiderhandel och aldrig skulle agera brottsligt.

– Det åklagaren påstår har aldrig funnits i min sinnevärld, säger Dan Olofsson.

Huvudförhandlingen som inleddes i augusti avslutas den 20 oktober.

Fakta: Del av ett större insidermål

Målet består av två delar varav den ena rör Victoria Park och den andra delen rör insiderhandel i danska telekomoperatören TDC. Även när det gäller TDC fanns uppköpserbjudanden som inte offentliggjorts för marknaden. De affärer som omfattas av åtalet skedde främst under våren 2018.

Totalt 14 personer står åtalade, varav tre i delen som rör fastighetsbolaget och det är endast i den delen Dan Olofsson och Percy Nilsson är aktuella.

Fakta: Del av ett större insidermål

78-årig näringslivsprofil från Malmö.

Snickare som i ung ålder startade sitt första bolag.

Han är främst fastighetsutvecklare och ligger bland annat bakom utvecklingen av stadsdelen Hyllie.

Han var tidigare, under totalt 24 år, ordförande för Malmö ishockeyförening, numera Malmö Redhawks.

Utsågs till årets skåning 2008.

Fakta: Del av ett större insidermål

71-årig entreprenör verksam i Malmö.

Utbildad civilingenjör.

Grundare till konsultkoncernen Danir med 9 000 anställda globalt.

Grundare till den ideella organisationen Star for Life som arbetar med skolungdomar i Sydafrika och Namibia.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons