Annons
Nyheter

Nämndemän lämnar uppdrag efter snippadomen

Två socialdemokratiska nämndemän lämnar sina uppdrag vid hovrätten för västra Sverige efter den kritiserade så kallade snippadomen.
– De har fattat ett klokt beslut efter den situationen som blev, säger Mattias Jonsson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, till TT.
Brott • Publicerad 2 mars 2023
Två nämndemän lämnar sina uppdrag vid hovrätten för västra Sverige. Arkivbild.Foto: Micke Larsson/TT

Mattias Jonsson understryker att nämndemännen själva fattat beslut om att lämna hovrätten.

– Vi har givetvis haft samtal med båda två, men det är ändå nämndemännen själva som har landat i att det var det rätta att kliva åt sidan, säger han och tillägger att beskeden kom in till hovrätten vid lunchtid på torsdagen.

Annons

Hovrätten för västra Sverige har rört upp starka känslor med sin mycket uppmärksammade dom i förra veckan. En man i 50-årsåldern, som var dömd i tingsrätten för våldtäkt mot en tioårig flicka i juni 2021, friades från anklagelserna.

Enligt hovrätten hade flickan svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa”. Det medförde enligt hovrätten att det inte gick "att styrka att mannen penetrerat hennes underliv".

Frikännandet har fått många uppröra människor att höra av sig till hovrätten via mejl.

– Vi kan inte säga exakt hur många, men det är fler än 100 personer som hört av sig, säger hovrättspresident Anders Hagsgård till SVT Nyheter.

– Många synpunkter är inte särskilt positiva.

Kammaråklagare Eva Lotta Swahn tog på onsdagen ett första steg för att få domen överklagad till Högsta domstolen. Beslut om överklagan ligger i slutändan hos riksåklagaren.

Att nämndemännen avslutar sina uppdrag var P4 Göteborg först att rapportera om.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel dag för när nämndemännen meddelade sina beslut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons