Annons
Nyheter

"Extremt stark" tyfon slår till mot Japan

Tyfonen Haishen har kommit fram till södra Japan och hotar miljontals människor.
Haishen beskrivs som en stor och "extremt stark" tyfon, vindarna är på sina håll så kraftiga att de kan knäcka elledningar och slita bilar av vägen.
Japan • Publicerad 6 september 2020
Satellitbild över tyfonen Haishen över Okinawa på lördagen.
Satellitbild över tyfonen Haishen över Okinawa på lördagen.Foto: Nasa/AP/TT

Trots att prognosen har förbättrats något efter att tyfonen vänt västerut, bort från inlandet, så varnar uppmanar myndigheter boende på den sydjapanska ön Kyushu, som ser ut att drabbas värst, att vidta omfattande försiktighetsåtgärder.

– Områden där tyfonen passerar väntas få rekordstarka vindar och vågor. Jag manar alla till största försiktighet, att följa de lokala myndigheternas instruktioner och att skydda era liv, säger en talesperson för myndigheterna under en presskonferens.

Annons

– När man väl befinner sig i ett område med starka vindar kanske man inte kan ta sig till en säkrare plats, fortsätter talespersonen.

Miljoner uppmanas evakuera

Enligt landets krissamordnande myndighet har över 2,5 miljoner människor i de värst drabbade områdena uppmanats att evakuera sina hem och ytterligare en miljon människor har fått rekommendationer om att vidta andra försiktighetsåtgärder.

Då det rör sig om rekommendationer är dock beslutet att evakuera upp till var och en.

Premiärminister Shinzo Abe har kallat till ett krismöte för att ta fram en handlingsplan. Han uppmuntrar invånarna att vara uppmärksamma på utvecklingen.

– Jag ber det japanska folket, inklusive de som bor i högriskområden för översvämningar, att hålla sig informerade och att snabbt agera för att komma i säkerhet, sade premiärministern under en presskonferens.

Strömavbrott och inställda flyg

Över 500 flygavgångar har ställts in till följd av ovädret och även järnvägstrafiken i landets södra delar är påverkad. Över 30 000 bostäder har hittills drabbats av strömavbrott, en siffra som befaras stiga.

Tyfonen ser i nuläget ut att röra sig i nordvästlig riktning och kommer enligt nuvarande prognoser att nå Sydkorea under måndagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons