Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Myanmar: Över 500 har dött i protesterna

Antalet döda i protesterna i Myanmar överstiger nu 500, uppger en regimkritisk grupp. Samtidigt uppmanar demonstranterna till civil olydnad genom att slänga sopor på gatorna.
Bekräftade dödsfall i våldet i Myanmar.
Bekräftade dödsfall i våldet i Myanmar.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Militärregimens säkerhetsmän i beredskap i Rangoon-området på måndagen.
Militärregimens säkerhetsmän i beredskap i Rangoon-området på måndagen.
Foto: AP/TT

Protesterna mot militärjuntan i Myanmar tog enligt nyhetsbyråer tillfällig paus under natten till tisdag, när demonstranterna tände ljus och höll vakor över de som har dött under protesterna.

Den regimkritiska aktivistgruppen AAPP hade då uppgett att över 500 människor mist livet i protesterna sedan militärkuppen den 1 februari.

Under måndagen dog 14 personer, varav åtta när säkerhetsstyrkor öppnade eld för att röja undan barrikader byggda av sandsäckar i södra Rangoon. Ögonvittnen uppger för nyhetsbyrån Reuters att skottlossning hördes under hela natten i området.

Antalet offer tros därmed ha ökat från de 510 som AAPP uppgav på måndagskvällen.

Under tisdagen tog demonstranterna till en ny taktik. Som ett led i civil olydnad uppmanar motståndsgrupper befolkningen att slänga ut sina sopor på gatorna, och i synnerhet större korsningar, där biltrafiken – och militärens fordon – kan störas som mest.

Initiativet kommer efter att styret på måndagen via högtalare uppmanat befolkningen att ta hand om sina sopor ordentligt. På sociala medier i landet sprids parollen "Den här sopstrejken är en protest mot juntan".

Läs mer